home-icon
menu

Sinds de allereerste editie zet Into The Great Wide Open zich in om het festival zo duurzaam mogelijk te organiseren. De kennis en kunde die daaruit voortvloeien worden waar mogelijk gedeeld met de rest van de wereld. Aldus stond Into The Great Wide Open mee aan de wieg van Lab Vlieland en Innofest. Dit jaar zet Into The Great Wide Open weer een forse stap voorwaarts richting een circulair festival. Door reizen naar Vlieland fossielvrij te maken en alle afval tot grondstof te verheffen. Lab Vlieland ontwikkeld het duurzaamheidsprogramma op en om het festival.

Into The Great Wide Open Duurzaam

Al het afval van Vlieland moet met de boot naar Harlingen om daar verwerkt te worden. Daarnaast moeten bedrijven en bewoners compost uit Harlingen halen voor hun tuinen en grond. Dat kan efficiënter. We zijn gaan zoeken naar manieren om het groenafval te composteren op het eiland. In 2016 tijdens Into the Great Wide Open hebben we al backstage etensresten en groenafval gescheiden om te composteren. Dit ging nog op de ouderwetse manier wat snel een half jaar duurt voordat je daadwerkelijk compost hebt. In 2017 hebben we de snel-composteermachine van Ecocreation getest, die etensresten in 24 uur omzet in compost. Een gigantische verbeterslag, en daarom vroegen we bezoekers nu ook afval te scheiden. Zodat er zo min mogelijk afval naar het vasteland gaat met de boot en om in de toekomst lokaal de groenafval kringloop te sluiten.

Van etensresten naar compost in 24 uur

In 2016 introduceerden we met Goodfuels en het festival het gebruik van biobrandstof voor de generatoren op Into The Great Wide Open. Een jaar later gaan we een stap verder door een tijdelijk tankstation neer te zetten wat door de voertuigen van het festival en door bewoners van Vlieland gebruikt kan worden. Veel bewoners willen graag meegaan in het verduurzamen van Vlieland, maar elektrisch rijden is voor lang niet iedereen een optie. Biobrandstof is daarom een ideale manier om toch bij te dragen aan het doel om Vlieland in 2020 CO2 neutraal te krijgen, en tegelijkertijd in de vertrouwde dieselauto’s te blijven rijden. Lab Vlieland, GoodFuels en Into The Great Wide Open bieden daarom de BioPower Diesel aan tegen kostprijs om te kijken of er animo is om hier in de toekomst meer mee te gaan doen.

Biobrandstof op Vlieland

Wij Water is het overkoepelend project rondom het drinkwater thema op Into The Great Wide Open 2017. Samen met onze partners ontwikkelden we waterbar BRAK, het zondagochtendprogramma, het ontvangst en een aantal andere uitingen om drinkwater her te waarderen.

Wij Water

Tijdens het Here Comes the Summer festival op 30 april en 1 mei 2017 kwam een groep van twaalf creatieve denkers, bedrijven en kunstenaars samen op Vlieland om over het vraagstuk Kraanwater het nieuwe goud te spreken.

Raad van Twaalf

Kunstenaars, studenten, bedrijven, start-ups en ontwerpers zoeken vernieuwende oplossingen voor het versnellen van de overgang naar de biobased economy

Go Fishing

In samenwerking met Human en de opleiding journalistiek van UvA onderzochten jonge journalisten projecten op het gebied van duurzaamheid grondig. De onderzoekers/journalisten vormden teams met animators, filmmakers en andere creatieven.In samenwerking met Human en de opleiding journalistiek van UvA onderzochten jonge journalisten projecten op het gebied van duurzaamheid grondig. De onderzoekers/journalisten vormden teams met animators, filmmakers en andere creatieven.

Write Here Write Now

Vormgevers, creatievelingen, ontwerpers, scheppers, festivals, kunstenaars, schrijvers, filmmakers: de creatieve industrie zit er vol mee. Wetenschappers binnen de creatieve industrie kunnen de creatieve professionals echter niet altijd vinden, en vice versa. Zijn festivals de juiste fieldlabs om bruggen te bouwen en elkaar beter te vinden? 20 wetenschappers en professionals dachten erover na tijdens Into The Great Wide Open.

CLICK NL Sessies

Een ander geluid, met de blik vooruit. Dat is het motto van de serie lezingen die we in de zomer van 2016 op Kampeerterrein Stortemelk organiseerden. Lezingen van spraakmakende figuren als Govert Schilling, Samuel Levie, Simon Rozendaal en Joost Platel. Lezingen die de geest van de badgast en de eilander slijpen. En vooral ook lezingen die een progressieve inslag hebben.

Andere Geluiden, De Blik Vooruit

Lab Vlieland komt voort uit de festivalwereld, een sector waarin we ons thuis voelen. Zo is Innofest voorgekomen uit het Lab: Een samenwerking tussen festivals, provincies, kennisinstellingen en bedrijfsleven in Noord Nederland waarbij festivals worden ingezet als proeftuinen voor innovatie. Naast dit alles runt Lab Vlieland een werkplaats. Een klusbedrijf dat voor diverse opdrachtgevers duurzame festivalproductie-onderdelen uitvoert. Hier worden ideeën tastbaar gemaakt en in de praktijk gebracht.

De Werkplaats

Festivals openstellen als proeftuin en aanjager van innovaties. Dat is het doel van Innofest, een samenwerkingsverband tussen acht festivals in Noord-Nederland dat vorige week onder grote belangstelling gelanceerd werd op Eurosonic/Noorderslag in Groningen. Met steun van lokale en regionale overheden en het bedrijfsleven moet Innofest ook bijdragen aan een beter en innovatiever ondernemersklimaat in Het Noorden. Lab Vlieland is vanaf het begin bij Innofest betrokken geweest.

Innofest

In samenwerking met Human dagen we met een workshop Onderzoeksjournalistiek jonge journalisten uit om projecten op het gebied van duurzaamheid grondig te onderzoeken en hiervan verslag te doen. De onderzoekers/journalisten vormen teams met animators, filmmakers en andere creatieven. Ze werken binnen de workshop intensief samen en zoeken originele, aansprekende manieren om hun verhaal te publiceren.

Onderzoeksjournalistiek

De Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog hebben in 2007 een stevige gezamenlijke ambitie geformuleerd om in 2020 volledig zelfvoorzienend te zijn op het gebied van duurzame energie- en watervoorziening. Deze ambitie is vastgelegd in het ambitiemanifest Waddeneilanden ‘De energieke toekomst’ en in september 2007 door alle eilander gemeenteraden ondertekend.

Gemeente Vlieland gaf Lab Vlieland de opdracht om de rol van aanjager te vervullen in het verwezenlijken van deze ambitie. Op deze pagina vind je alle informatie over dit project.

Vlieland energie-onafhankelijk in 2020

Vanuit Universiteit Twente onderzochten internationale studenten in opdracht van Lab Vlieland de afvalstromen op Vlieland, met de focus op innovatie ter bevordering van zero food waste. Uit dit onderzoek bleek dat er op het eiland nog geen afval wordt gerecycled. Op Into The Great Wide Open 2014 liet onder andere het kinderprogramma zien hoe je op een goeie, leuke manier afval kunt hergebruiken.

Onderzoek Innovatie Afvalstromen

Onder de naam De Stille Vloot kreeg duurzamer transport (o.a. Elektrisch rijden) een prominente plek binnen het programma van Into The Great Wide Open op Vlieland. Het doel van deze exercitie was om de mogelijkheden van elektrisch vervoer tijdens een evenement verder te onderzoeken: in welke mate is het praktisch, wat levert het op aan reductie van CO2-uitstoot en wat zijn alternatieve mogelijkheden voor de accu’s. De Stille Vloot moest een opmaat zijn naar de koppeling van elektrische transportmiddelen aan de stroomvoorziening op het festivalterrein.

De Stille Vloot

Vanaf 2011 is Into The Great Wide Open bezig met een kraanwaterproject. Het doel was om minder of geen pallets met flesjes Spa Blauw naar het eiland te varen, maar het duinwater op het eiland zelf te drinken. Lab Vlieland heeft het kraanwaterproject op zich genomen en richt zich daarbij op het festival en het eiland.

Kraanwaterproject

Een menu vol handige, duurzame producten en diensten voor evenementen. Lab Vlieland ontwikkelde een menukaart, iedere producent of festival kan items aandragen voor het menu. Een aantal van de diensten of producten op deze menukaart zijn door Lab Vlieland ontwikkeld, sommige in samenwerking of geheel door anderen. Wij nodigen anderen van harte uit om concrete producten aan te leveren die bij kunnen dragen aan ons menu.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland