home-icon
menu

Op Into The Great Wide Open wordt geëxperimenteerd op kleine schaal om uiteindelijk de circulaire en duurzame transitie aan te jagen. Na de Strandtuin [link] in 2015 werd in 2016 met een gelijkgestelde visie het Vlielands Theepaviljoen bedacht; een theetuin waar het draait om kringlopen sluiten. Oftewel circulariteit.

In het Vlielands Theepaviljoen werd geëxperimenteerd met het sluiten van kringlopen op het festival. Er werden lokale ingrediënten gebruikt om heerlijke thee, ijsthee en licht-alcoholische dranken te verrijken.

Maar wat het zo bijzonder maakt is dat daar het afval van Into The Great Wide Open 2015 voor is gebruikt. Het groenafval van cateraars werd gescheiden en ingezameld. In de periode daarna is het groenafval gecomposteerd (op het eiland) waarna in mei een samenwerking ontstond tussen AvP (Academie voor Popcultuur) studenten Stijn en Arthur, theemaker Paul Blakemore, De Koffiejuffer op Vlieland, Weltevree, Lab Vlieland en Into The Great Wide Open (dat tijdens ADE Green nog voor een Green Deal voor afvalstromen tekende).

Tijdens Here Comes The Summer werden grote mobiele plantenbakken gemaakt en gevuld met grond, compost en theekruiden zoals munt, citroenmelisse, duizendblad, tijm, kamille, zoethoutgras en rozemarijn. De kruiden vormen de basis en worden verrijkt met vlierbloesem, dennennaalden en rozenbottels, geplukt in het Vlielandse bos.

Op Into The Great Wide Open 2016 werden de ingrediënten gebruikt om heerlijke biologische thee, ijsthee, rozenbottel-sangria en vlierbloesem-prosecco te maken. De theetuin kreeg een mooie plek op festivallocatie Bij De IJsbaan.

Infographic kringlopen sluiten met Vlielandse thee.

De tent boven de theetuin functioneerd niet alleen als dak, het is ook een pilot voor een nieuw project waarin we met partners een eigen tent ontwikkelen.

De thee werd warm gehouden op de houtkachels van het productlabel Weltevree.

De theetuin in 1 minuut

Meer weten over het Vlielandse Theepaviljoen? Neem contact op met Tijl Couzij.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland