home-icon
menu

Kun je naast de welbekende bekers ook al het andere servies herbruikbaar maken? Die vraag stond centraal tijdens een grote pilot afgelopen zomer. Het begon met twee tests op DGTL Festival en Castlefest, waarna festival Into The Great Wide Open volledig overstapte op een herbruikbaar servies systeem. Met een afvalvrij festivalterrein als gevolg. Lab Vlieland publiceert hierover hoe ze dat is gelukt.
 

Voor wie is deze pagina bedoeld?

Deze pagina is voor iedereen die geïnteresseerd is in herbruikbaar servies op buitenfestivals. Specifiek in de praktijk van het invoeren van herbruikbare borden, kommen, bakjes, mandjes, bestek en warme dranken bekers. Herbruikbare koude dranken bekers (hardcups) zijn al wat bekender terrein voor veel festivals en worden daarom hier buiten beschouwing gelaten.


Wat is er te vinden op deze pagina?

Alle concrete kennis, kunde, ervaring en tools uit de praktijk invoer van herbruikbaar servies op meerdere middelgrote buitenfestivals te verzamelen en publiekelijk beschikbaar te maken.

 • Korte beschijving hoe de hebruikbaar servies werd ingevoerd op Into The Great Wide Open 2022.
 • Korte pilot opzet, waarin de pilot herbruikbaar servies op buitenevenementen in vogelvlucht wordt beschreven.
 • Onderzoeksrapport (deel 1) van de pilot door Mission Reuse. Hierin worden alle testcases uitvoerig beschreven inclusief publieks, crew, cateraar interviews.
 • Inventarisatie excel sheet voor herbruikbaar servies in de praktijk.
 • Herbruikbaar servies film: waar de invoering op Into The Great Wide Open 2022 festival te zien is.
 • Een aantal voorbeelden van communicatie over herbruikbare servies op Into The Great Wide Open 2022 naar publiek, cateraars en crew.
 • Foto’s van herbruikbaar servies in de praktijk op Into The Great Wide Open 2022.

Te downloaden onderaan deze pagina:

 • Overzicht Afval = Grondstof
 • Overzicht servies items
 • Uitleg voor bezoekers
 • Uitleg voor cateraars
 • Cijfers servies Into The Great Wide Open 2022

Wordt later toegevoegd:

 • Onderzoeksrapport (deel 2) van de pilot door Mission Reuse. Waarin de impactstudie kosten/baten en aanbevelingen worden beschreven, zal in een later stadium (waarschijnlijk begin 2023) worden toegevoegd.

Wat zijn de belangrijkste conclusies?

Wat betreft de invoer van herbruikbaar servies op buitenevenmenten.

Voordelen:

 • Publiek, artiesten, crew en cateraars vinden herbruikbaar servies een grote vooruitgang. Vooral door: 1. betere eetbeleving, 2. mooier. 3. goed gevoel (geen afval), 4. beter werkbaar (stevig en wordt niet zacht door vocht).
 • De overstap naar herbruikbaar servies voor kleine, middel en grotere buitenfestivals is zeer goed mogelijk. Zowel technisch als in economisch perspectief.
 • Lagere materiaal en klimaatvoetafdruk (wanneer hergebruik systeem werkt). Vooral doordat lage verlies en uitvalpercentages van herbruikbaar servies mogelijk bleken.
 • Hoogwaardige GFT/E compostering door afvalverwerkers wordt mogelijk door een schone organische stroom zonder disposables.
 • Schoner festivalterrein door inname hebruikbaar servies.
 • Minder restafval door hergebruik van alle voedsel en drank verpakkingen.
 • Herbruikbaar servies op buitenevenementen kan een belangrijke stap vormen op weg naar circulaire festivals en samenleving.

Uitdagingen:

 • Uitgifte logistiek (nieuwe manier van bevoorrading van cateraars)
 • Inname logistiek (nieuwe manier van inzamelen, sorteren, retour naar verhuurder, grotendeels gelijk aan hardcups)
 • Kosten (iets duurder t.o.v. bio-based wegwerp; verrekenbaar in statiegeld/service fee/prijs eten)
 • Communicatie (duidelijke communicatie naar cateraars, publiek, crew nodig)
 • Beschikbaarheid (van voldoende herbruikbaar servies, wanneer veel festivals snel de overstap zouden gaan maken).
 • Voldoende industriële afwas capaciteit (wanneer veel festivals snel de overstap zouden gaan maken).

Case beschrijving Into The Great Widen Open

Naar een afvalvrij festivalterrein

Into The Great Wide Open stapte in 2022 in samenwerking met een aantal partijen volledig over op herbruikbaar servies. Dat wil zeggen dat alle bekers, borden en het bestek afwasbaar en daarmee dus herbruikbaar waren. Dat deden ze zowel in het publieksgebied als backstage met de volgende leveranciers: Paardekooper, Dutch Cups, Accuraat en SwapBox.

Hoe werkte het en wat leverde het op?

Het herbruikbare servies werd door de cateraars en barren uitgegeven met het voedsel en de drank. Na gebruik door de bezoekers werd het eetservies in serviesbakken teruggebracht en ging het drinkservies terug naar de barren, waar het een stagiegeldmunt waard was. Wanneer mensen het servies op tafel of op andere plaatsten lieten staan werden deze door servicecrew alsnog in de servies bakken gedaan.

Het eetservies werd bij de servies punten verzameld en in de grondstoffenstraat in de backstage gesorteerd en vies weer in aanlever kratten gestopt. Bekers werden afgewassen en gingen terug naar de barren. Na het festival gingen alle 200.000 servies (eet en drinkservies opgeteld) items terug naar de wal waar ze gewassen werden.

Met dit systeem voorkwam Into The Great Wide Open dit jaar ongeveer 150.000 wegwerpbekers en flesjes en 200.000 stuks servies. In totaal werden er dus door een herbruikbaar servies systeem in te voeren zo’n 350.000 single-use items uitgespaard. Hiermee zette Into The Great Wide Open een belangrijke stap richting het circulaire doel, waarbij afval niet meer bestaat en alles hergebruikt wordt of een hoogwaardige grondstof voor iets nieuws wordt.

Pilot: Herbruikbaar servies voor buitenevenementen

De transitie naar een circulaire samenleving

De transitie naar een circulaire economie is ingezet, het is nu zaak om deze transitie te versnellen. En een van de onderdelen waar nog veel winst te behalen is single use materialen waaronder plastic.

In de evenementensector zijn nu de meeste evenementen naar duurzame koude drank beker systemen toe aan het werken - o.a. door europese en nationale wet en regelgeving. Voor de voedselverpakkingen - borden, bestek, warme dranken bekers - zijn biologisch afbreekbaar wegwerp verpakkingen bijna het enige alternatief voor SUP’s waar evenementen momenteel op uit komen. Wegwerp biologisch afbreekbaar servies, koffiebekers en bestek worden echter in het huidige afvalsysteem niet gecomposteerd maar verbrand. Dus de duurzaamheidswinst blijft beperkt tot het gebruik van non-fossiele grondstoffen, de LCA’s laten zien dat deze verpakkingen af en toe zelfs een hogere CO2 voetafdruk hebben in vergelijk met de wegwerp plastic varianten.

Daarom is deze pilot zo belangrijk

Een veelbelovende, nu nog onbekende, oplossing blijkt herbruikbaar servies te zijn. De drempel om deze herbruikbare voedselverpakkingen daadwerkelijk op grotere buitenevenementen te gaan gebruiken blijkt groot. Daarom hebben een aantal koploper festivals uit de Green Deal Circular Festivals de stoute schoenen aangetrokken en verenigden zij zich in 2022 onder de brede pilot: Herbruikbaar servies voor evenementen

Doel van deze pilot

 • Circulaire transitie op het gebied van hergebruik voedselverpakkingen aanjagen.
 • Proof of concept leveren - voor festivals, servicepartijen, cateraars, bezoekers en overheden.
 • Drempels wegnemen door gedegen onderzoek te doen en kennis en kunde op te bouwen.
 • Service partijen in de markt aanzetten om aanbod van herbruikbaar servies te gaan aanbieden en op te schalen.

Wat heeft de pilot opgeleverd?

 1. Proof of concept: twee festivals waarvoor een deel herbruikbare voedselverpakkingen zijn gebruikt - Into The Great Wide Open en DGTL Festival
 2. Schaal maken: een festival waar 100% werd gewerkt met herbruikbare voedselverpakkingen - Into The Great Wide Open
 3. Onderzoeksrapport dat de kennis en kunde uit deze pilot beschrijft - Mission Reuse
 4. Presentatie op toonaangevende congres - ADE Green
 5. Inspiratie: herbruikbaar servies film - Into The Great Wide Open
 6. Marktontwikkeling: een generieke serviesset die te huur is voor festivals en evenementen - Paardekooper, Green Cups, en SwapBox
 7. Kunde: Opgeleide serviesmanagers voor festivals
 8. Informatie delen: verzamelpagina waar alle opbrengsten, tools en ervaringen rondom deze Herbruikbare servies pilot publiek beschikbaar zijn gemaakt.


Alle opbrengsten zijn in te zien en te hier te downloaden.

Aan deze pilot werkten mee:

Lab Vlieland - Green Deal Circular Festivals - Green Events- Ministerie van I&W - DGTL festival - Castlefest - Into The Great Wide Open - Green Cups (Dutch Cups) - The Returnables (Paardekooper) - Swapbox - Accuraat verhuur - Mission Reuse
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland