home-icon
menu

Een ander geluid, met de blik vooruit. Dat is het motto van de serie lezingen die we in de zomer van 2016 op Kampeerterrein Stortemelk organiseerden. Lezingen van spraakmakende figuren als Govert Schilling, Samuel Levie, Simon Rozendaal en Joost Platel. Lezingen die de geest van de badgast en de eilander slijpen. En vooral ook lezingen die een progressieve inslag hebben.

De lezingen vonden plaats in De Bolder op Stortemelk waar iedere spreker twee keer optrad; ’s-Middags voor kinderen en ’s-Avonds voor jong en oud. Het feit dat een kampeerterrein dit soort lezingen laat plaatsvinden is uniek en toont eens te meer aan dat Vlieland een plek is waar lichaam én geest worden verrijkt.

Govert Schilling

Op zondag 31 juli was Govert Schilling op Vlieland waar hij tweemaal optrad in de Bolder op kampeerterrein Stortemelk.

Over hoe anders denken als dat van Copernicus en Einstein ertoe heeft geleidt dat we het heelal ontdekten. Hoe deze ontwikkelingen ons laten zien hoe kwetsbaar de aarde eigenlijk is. En hoe verder we uitzoomen, we in toenemende mate begrijpen dat we allemaal hetzelfde zijn. Dat is een klein deel van de kennis die Schilling ons die zondagavond bijbracht.

Maar eerst trad hij ’s-middags op voor ongeveer vijftig enthousiaste kids. In een reisje door het heelal werd het sterrenstelsel op een nóg leukere manier verkend, werd er over het bestaan van buitenaards leven gefilosofeerd en werd er afgesloten met een ruimtequiz waarmee een van Goverts boeken gewonnen kon worden.

Om 9 uur ‘s-avonds liep de grote zaal van de Bolder vol. Tien minuten later begon Govert Schilling zijn college: ‘’De groei van ons wereldbeeld’’. Met een reis door de geschiedenis, de ruimte, de tijd en wat dat betekend voor ons dagelijks leven. De moraal van de avond is, je komt er niet zonder ‘’out of the box’’ te denken.

Kijk hier naar de registratie van de lezing:

Samuel Levie

Op 17 augustus nam Samuel Levie plaats achter het spreekgestoelte.

Met een achtergrond in de politicologie en in de keuken heeft hij o.a. een vaste rubriek in Het Parool, begon hij een worstenmakerij en werd uitgeroepen tot Maatschappelijke ondernemer van 2010 en Food Trendwatcher van 2012. Op Vlieland was er ’s-Middags een practicum voor kids en in de avond alles behalve een standaard hoorcollege.

De zaal van de Bolder was ‘s-avonds gevuld met een enthousiast publiek dat mee in gesprek ging over voedsel. Samuel had het over de dingen in de voedselindustrie waar hij kwaad van wordt: het productieproces, consumptie maar vooral de oneerlijkheid naar armere landen in de wereld. Ook kwamen de worsten van Brandt & Levie (letterlijk) voorbij, liet hij zien hoe Food Cabinet broccoli ’s promoot en ging hij in op de kansen Vlieland op het gebied van Slow en lokaal eten.

Maar eerst werden er worsten gedraaid. Vooraf werd de kinderen iets bijgebracht over ‘goed’ voedsel en waarom dat zo belangrijk is, gelijk daarna gingen de kinderen aan de slag met de worst. De 4 grote worstentools lieten de Bolder er gelijk uit zien als een ambachtelijke worstenmakerij. Er werd gekneed, gemixt, geperst en gedraaid. Maar liefst vier bakken met worst werden naar de barbecue gebracht. Bij het opeten kregen de kinderen hulp van hun ouders en hardwerkend Stortemelk personeel.

In het avondcollege ging het vooral om voedsel en duurzaamheid: Hoe zorgen we dat eten duurzamer wordt? Wat moeten we veranderen?

Luister hier het volledige college terug:

Simon Rozendaal

Vrijdag 19 augustus kwam Simon Rozendaal naar Vlieland voor een college over de vooruitgang.

Wie de tv aanzet, de krant openslaat, naar de verhitte discussies aan de stamtafel luistert of de sociale media volgt, die weet zeker: het gaat slecht met de wereld. Onzin! Want zo slecht gaat het niet, sterker nog: alles wordt beter, om de titel van Simon Rozendaals jongste boek te parafraseren. Maar wat betekent de vooruitgang voor de duurzame ambities van Vlieland?

Joost Plattel

De reeks werd op 20 augustus afgesloten door data-strateeg Joost Plattel.

Keuzes maken; altijd lastig. Maar wat nou als we precies weten wat de beste keuze is? Dat zou het een stuk eenvoudiger maken. Quantified Self is een methode om inzicht te krijgen in onszelf door het meten van data en daaropvolgend de juiste beslissingen te nemen, op lange en korte termijn. Platel maakte het dus inzichtelijk.

De reeks werd afgesloten door data-strateeg Joost Plattel, hij helpt organisaties en mensen de waarde van data ontdekken. Dit doet hij door het bouwen van prototypes & dashboards. Met een nieuwsgierig blik verzamelt hij data over zichzelf en experimenteert hij om uit te vinden hoe je bijvoorbeeld het meeste uit je slaap haalt, of hoeveel invloed genoeg bewegen heeft op je productiviteit.

Lab Vlieland organiseerde de lezingen in het kader van de ambitie van Vlieland om in 2020 energieneutraal te zijn. De duurzame transitie brengt veel vragen en uitdagingen met zich mee maar met genoeg creativiteit, inspiratie, kennis en besef van eigen kunnen blijken de oplossingen en mogelijkheden ineens helemaal niet zo ver weg en onbereikbaar. De bijzondere sprekers die de zomercolleges verzorgen zijn bij uitstek mensen die nieuwe perspectieven blootleggen en ons allen kunnen verleiden tot het anders denken waar de duurzame transitie om vraagt. Van voedsel tot is onbevattelijks groot als het heelal en van jezelf verbeteren tot de vooruitgang. Met dit programma wil Lab Vlieland nieuw denken stimuleren, andere geluiden laten horen, die misschien, heel misschien kunnen bijdragen aan slimme oplossingen voor een nieuwe wereld.

Andere Geluiden is i.s.m. Iepen Mienskipfûns Fryslân, Kampeerterrein Stortemelk en Into The Great Wide Open.

Mede tot stand gekomen door een bijdrage van de provincie Fryslân.

Meer weten over Andere Geluiden? Neem contact met ons op via danny@labvlieland.nl

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland