home-icon
menu

Vanaf 2011 is Into The Great Wide Open bezig met een kraanwaterproject. Het doel was om minder of geen pallets met flesjes Spa Blauw naar het eiland te varen, maar het duinwater op het eiland zelf te drinken. Lab Vlieland heeft het kraanwaterproject op zich genomen en richt zich daarbij op het festival en het eiland.

Het was tijdens de derde editie toen Into The Great Wide Open in 2011 schakelde naar kraanwater. De bezoekers konden gratis kraanwater tappen op een deel van het festivalterrein. Op de grootste festivallocatie, het sportveld, werd zelfs gekoeld kraanwater geschonken. Ook begon het festival met het jaarlijks ontwerpen en verkopen van een drinkwaterfles die op het festival wordt verkocht.

De eerstvolgende editie wordt naast het drinkwater ook gekeken naar grijswater. Dat houdt in dat ongezuiverd grondwater wordt gebruikt voor het spoelen van de toiletten op de sportveld locatie.

Vanaf 2013 is op alle festivallocaties gratis kraanwater te krijgen. En met de komst van de opvouwbeker wordt de drempel naar drinkwatergebruik weggenomen. De opvouwbeker is een uitvouwbare drinkbeker en is ontworpen door Marta Axpe als onderdeel van haar afstudeerproject. Het grijswater komt deze editie niet meer rechtstreeks uit de grond, maar van de barren. Het spoelwater van de barren wordt herbruikt voor het spoelen van de toiletten.

Het jaar daarna worden ook de toiletten van de duin-locatie voorzien van gerecycled spoelwater van de barren.

In 2015 wordt het eerste watertappunt geopend, de Fountain Of Wayne. Hiermee focust Lab Vlieland zich zowel op het eiland als het festival. De ambitie is om op alle logische plekken van het eiland drinkwater te hebben. Zo monteerde camping Stortemelk buiten bij de Nulck (de medewerkersplek van Stortemelk) een kraantje met drinkwater, dit initiatief komt van de camping zelf.

Neem voor vragen en vrijblijvende informatie contact op met Govert Reeskamp

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland