Toen een fysiek Into The Great Wide Open 2020 ontbrak werd het festival goeddeels in andere vormen gegoten. Naast een uitzending en een tijdschrift is ook een doos vol producten in het leven geroepen, en in laatstgenoemde zat een vleug Lab Vlieland. In De Doos zat een W.A.D. waterfles, een zakje Zwart Goud in samenwerking met kunstenaar PJ Roggeband, een zonne-energie voucher en een bijsluiter voor het maken van een heus wormenhotel. Zaken waarmee eenieder zijn leven thuis weer wat duurzamer kon maken.
Instructies voor een wormenhotel
Voor eenieder die op een leuke manier zelf wil bijdragen aan een circulair model, is daar de wormencomposteerder. Hiermee wordt eigen afval tot waardevolle grondstof gemaakt, om vervolgens in de moestuin te gebruiken. Want afval = grondstof, een wijsheid die steeds luider klinkt. Door tijgerwormen in het gebouwde hotel in composteerbaar afval te laten bivakkeren, ontstaat binnen een paar maanden zeer vruchtbare compost. De infographic legt precies uit hoe een wormenhotel zelf te maken is. Zo is de eigen afvalstroom kleiner, vruchtbare compost beschikbaar en de eigen gewassen misschien net iets blijer.
Waterfles W.A.D.
Kraanwater is honderd keer duurzamer en duizend keer goedkoper dan gebotteld water. Dat moet toch ook op een mooie en duurzame manier te presenteren zijn. Ziedaar: Water Achter de Duinen, een chique glazen waterfles uit de koker van Lab Vlieland en Into The Great Wide Open, waarmee je kraanwater trots op tafel kunt zetten. Speciaal voor De Doos in nieuwe uitvoering, ontworpen door Jasper van de Berg van Studio Rooiejas.
Zwart Goud van PJ Roggeband
Afval staat op Into The Great Wide Open gelijk aan grondstof. Tijdens het festival worden koffiebekers, wegwerpserviezen en etensresten binnen 24 uur omgezet tot hoogwaardige compost waarop van alles kan groeien en bloeien. Normaal is dit Zwarte Goud, een samenwerking met kunstenaar PJ Roggeband, te koop in de festivalwinkel, nu zat er een zakje in De Doos.
Voucher van OM - Nieuwe Energie
Mede dankzij Into The Great Wide Open en Lab Vlieland wordt er zonne-energie opgewekt op Vlieland. Deze zonnestroom is samen met andere Nederlandse zon- en windenergie thuis te krijgen via OM - Nieuwe Energie, het groenste energiecollectief van Nederland. Ook levert OM groen gas of CO2-gecompenseerd gas. Dat betekent dat je met de wisseling van energieleverancier jouw huishouden geheel klimaatneutraal kan maken, en daarmee een kwart tot de helft van je klimaatvoetafdruk kan wegnemen. In De Doos zat een voucher waarmee mensen die overstappen naar OM 20 euro korting krijgen. Voorwaarts.
Foto's door Tom van Huisstede.