home-icon
menu

Onder de naam De Stille Vloot kreeg duurzamer transport (o.a. Elektrisch rijden) een prominente plek binnen het programma van Into The Great Wide Open op Vlieland. Het doel van deze exercitie was om de mogelijkheden van elektrisch vervoer tijdens een evenement verder te onderzoeken: in welke mate is het praktisch, wat levert het op aan reductie van CO2-uitstoot en wat zijn alternatieve mogelijkheden voor de accu’s. De Stille Vloot moest een opmaat zijn naar de koppeling van elektrische transportmiddelen aan de stroomvoorziening op het festivalterrein.

In de praktijk betekende dat de inzet van elektrische auto’s in plaats van reguliere vervoersmiddelen op Into The Great Wide Open 2014 voor onder andere het vervoer van artiesten op het vasteland en op het eiland, en als serviceauto’s voor het infrateam. Ook de TCR-lijnbus op het eiland werd tijdelijk vervangen door een elektrische variant. Elektrische auto’s werden tevens ingezet als transportmiddel voor de tv-ploeg van Vrije Geluiden en voor publieksacties.

De Stille Vloot beschikt ook over een zeilschip. Dit initiatief komt vanuit Men Who Sail, een organisatie die CO2-neutraal vracht vervoert met oude zeilschepen van de Bruine Vloot. Voor ITGWO vervoeren zij alle kunst, lokaal bier en biologische wijn met de tjalk De Noordstar naar het eiland.

Het LAB draagt met De Stille Vloot bij aan de bewustwording van het publiek, festivals en gemeenten. Daarnaast is De Stille Vloot ook goed voor het eiland; een liter brandstof laat een grote footprint achter op een Waddeneiland. Vanaf 1 januari 2017 is de reguliere bus op Vlieland vervangen door een elektrische variant.

Onze Stille Vloot bestond in 2014 uit: 5x Tesla Model S, 1x Volvo lijnbus, 1x Renault Kangoo Maxi ZP, 1x Renault Kangoo Maxi ZE VAN, 1x FM 50 Frisian Motors, 1x Tjalk Noordstar.

Partners:
Frisian Motors, Men Who Sail, Tesla, Provinsje Fryslân, Renault, Volvo, The New Motion, Bluekens.

project.twig

Voor meer informatie over De Stille Vloot kun je contact opnemen met Govert Reeskamp: govert@labvlieland.nl.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland