home-icon
menu

In 2016 introduceerde LabVlieland met Goodfuels en Into The Great Wide Open het gebruik van biobrandstof voor de generatoren op Into The Great Wide Open. In 2017 gingen we een stap verder door een tijdelijk tankstation neer te zetten wat door de voertuigen van het festival en door bewoners van Vlieland gebruikt kan worden. Veel bewoners willen graag meegaan in het verduurzamen van Vlieland, maar elektrisch rijden is voor lang niet iedereen een optie. Biobrandstof is daarom een ideale manier om toch bij te dragen aan het doel om Vlieland in 2020 CO2 neutraal te krijgen, en tegelijkertijd in de vertrouwde dieselauto’s te blijven rijden. Lab Vlieland, GoodFuels en Into The Great Wide Open bieden daarom de BioPower Diesel aan tegen kostprijs om te kijken of er animo is om hier in de toekomst meer mee te gaan doen.

De biobrandstof is een diesel gemaakt van afvalstoffen; 100% HVO, wat staat voor HydroTreated Vegetable Oil. In de praktijk betekend dit dat het van overgebleven frituurvet en plantaardige olie gemaakt wordt. Hierdoor is het echt duurzaam, in tegenstelling tot veel biobrandstoffen die van palmolie gemaakt worden, en zorgt het voor een CO2 reductie van 80-90% ten opzichte van normale diesel. Daarnaast stinkt het niet en komt er geen zwarte rook uit, wat erg prettig is voor alle festivalbezoekers. Bij Goodfuels, de leverancier van de BioPower Diesel, staat kwaliteit voorop en zijn de specificaties vergelijkbaar met Shell V-Power normale diesel. Ook de prijs is vergelijkbaar met de prijs van V-Power, en daardoor iets hoger dan normale diesel, met de bijbehorende zeer hoogwaardige kwaliteit die je voor een premium mag verwachten. De BioPower Diesel kan gewoon gemixt worden met traditionele diesel, en is hierdoor ook in normale dieselauto’s te gebruiken.

Op de woensdagochtend voor het festival was Wouter van den Dool als eerste bij de pomp om zijn busje op BioPower Diesel te laten rijden. In zijn woorden: “Ik doe graag mee aan duurzaamheidsinitiatieven, maar het is niet altijd even makkelijk in de praktijk te brengen. Doordat Lab Vlieland het zo toegankelijk heeft gemaakt, heb ik met plezier duurzame brandstof getankt om weer mee naar huis te rijden.” Hiernaast zijn nog enkele Vlielanders wezen tanken.

Het gebruik van de BioPower Diesel breidt zich mogelijk ook uit onder leveranciers van Into the Great Wide Open. Triomf, een producent en bedenker van ruimtelijke ontwerp voor festivals, is er zodanig enthousiast over geworden dat ze de intentie hebben om het te gaan gebruiken voor hun eigen transport.

Weten of jouw auto op BioPower Diesel ‘HVO RD100’ kan rijden? Check dan: www.greenplanet.nl/biopower/

Meer weten over de transitie naar biobrandstof op festivals of in voertuigen? Neem contact op met Tijl Couzij.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland