home-icon
menu

Steeds meer festivals willen verduurzamen, maar weten niet hoe dit aan te pakken. Innovaties volgen elkaar snel op, het is dus lastig in te schatten wat te doen, laat staan wat de meest duurzame opties zijn. Tegelijkertijd is er vanuit gemeenten een beweging gaande om de festivalsector steeds strengere eisen qua duurzaamheid op te leggen d.m.v. de benodigde vergunningen.

Bijna 2 jaar geleden lanceerden we samen met een coalitie van festivals en overheden: Innofest. Het initiatief draait nu twee festivalseizoenen mee en gaat als een speer. En daar zijn we trots op! Vanaf het begin vervult Lab Vlieland een belangrijke inhoudelijke rol in het vormen van het programma. Het geeft het LAB de mogelijkheid om een gedeelte van haar programma verder te helpen in het langs-festivals-reizende Innofest. Wat concreet betekend dat we met Innofest een deel van onze initiatieven kunnen versnellen. De initiatieven waarvoor het testen op een festival een logische stap is, krijgen een plek binnen Innofest. Voor start-ups betekend dit dat we iets concreet kunnen bieden, namelijk een plaats op Innofest. 

Bron: Innofest

Water is een groot goed. En in het bijzonder het Vlielandse water. Om dat te vieren werd op Into The Great Wide Open een Watermeent opgericht waarmee ‘ons water’ tot een gezamenlijk goed werd verklaard – Wij Water. Waar de leden (lees: alle gebruikers van het water) verantwoord mee om zouden moeten gaan. Het verhaal over de meent werd verteld in BRAK, tijdens het zondagochtendprogramma en nu ook in de mini-docu.

Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid waarop duurzame initiatieven wat van zich laten horen. Lab Vlieland is intussen enkele jaren actief met het aanjagen van die duurzame transitie. Zoals op Vlieland en tijdens Into The Great Wide Open. Maar ook een heleboel andere projecten op heel wat andere plekken. Over een week nemen we bijvoorbeeld deel aan een aantal panels op ADE Green 2017 waar we vertellen over onze meest recente projecten en onze visie op de duurzame transitie. Welke panels lees je hieronder.

Een week voor Into The Great Wide Open zeilde stichting Men Who Sail kunstinstallaties, 2100 liter speciaalbier, ruim 400 dozen biologische wijn en 60 dozen siroop naar Vlieland. Het is de vijfde keer dat de stichting de producten op een duurzame manier van Amsterdam naar het festival vervoerd. Tijdens het 5-jarig jubileum gingen we een stap verder. Met de ambitie om een CO2-vrije vrachtlijndienst op te zetten werden de extra fietsen na afloop van Vlieland naar Terschelling vervoerd. Het vervoer vanuit Amsterdam was wederom een succes terwijl er bij het vervoer tussen de Waddeneilanden nog wat verbeterpunten zijn.

Tijdens het zowel absurde als interessante zondagochtend programma op Into the Great Wide Open hebben Dopper, Weltevree, Studio Rooiejas, Lab Vlieland, Monnik en Vitens samen met alle aanwezigen, de Watermeent opgericht. Water is namelijk een groot goed, en in overvloed aanwezig. Water is niet schaars, hoe graag de handel het ook schaars wil maken. Het is een gemeenschappelijk goed, waar we allemaal recht op hebben. Maar dat brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee, want de crux zit in de praktijk, in de handelingen die zorgen dat de watervoorraad niet uitgeput raakt. Zij zijn verbonden door in stilte water naar de zee te dragen, en daarmee de kringloop van water op een duurzame manier te begeleiden en het overvloedsdenken uit te dragen. Hieronder een impressie van de verhalen.

De festivalwereld loopt achter als het gaat om de energierekening. Eindgebruikers betalen voor de aansluiting en niet voor het verbruik. Hierdoor maakt het niet uit hoeveel je daadwerkelijk verbruikt, en dat stimuleert niet om zo efficiënt mogelijk met de stroom om te gaan. Door per kilowatt uur af te gaan rekenen is de verwachting dat gebruikers bewuster en efficiënter met de stroom om zullen gaan en zo minder energie verbruiken, wat weer bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Into the Great Wide Open. Om dit mogelijk te maken werken de bedrijven Watt-Now en LoraTec samen met Innofest om dit jaar een systeem van sensoren en energiemetingen te testen. Zo brengen ze het elektriciteitsverbruik in kaart en communiceren hierover met de cateraars. Deze management informatie wordt door de cateraars als zeer waardevol ervaren.

Dit jaar staat het water van Vlieland centraal in de bars van Into the Great Wide Open. Om de ecologische voetafdruk van het festival verder terug te brengen zijn de bekende frisdranken niet meer verkrijgbaar. Door het Vlielandse kraanwater, afkomstig uit de zoetwaterbel van het eiland, te carboniseren en te mengen met ambachtelijke siropen van Saru Soda is het transportvolume van frisdranken met 85% gereduceerd. De siropen worden in Amsterdam gemaakt en per zeilschip CO-neutraal naar Vlieland gevaren. Ook bij BRAK, de waterbar Bij de IJsbaan, worden de drankjes van het Vlielandse water gemaakt. Maar ze gaan nog verder door ook de kruiden voor de cocktails, thee en ijsthee van het eiland te halen.

Al het afval van Vlieland moet met de boot naar Harlingen om daar verwerkt te worden. Daarnaast moeten bedrijven en bewoners compost uit Harlingen halen voor hun tuinen en grond. Dat kan efficiënter. We zijn gaan zoeken naar manieren om het groenafval te composteren op het eiland. Vorige jaar tijdens Into the Great Wide Open hebben we al backstage etensresten en groenafval gescheiden om te composteren. Dit ging nog op de ouderwetse manier wat snel een half jaar duurt voordat je daadwerkelijk compost hebt. Dit jaar testen we een snel-composteermachine van Ecocreation, die etensresten in 24 uur omzet in compost. Een gigantische verbeterslag, en daarom vragen we bezoekers nu ook afval te scheiden, zodat er zo min mogelijk afval naar het vasteland gaat met de boot.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland