home-icon
menu

Een week voor Into The Great Wide Open zeilde stichting Men Who Sail kunstinstallaties, 2100 liter speciaalbier, ruim 400 dozen biologische wijn en 60 dozen siroop naar Vlieland. Het is de vijfde keer dat de stichting de producten op een duurzame manier van Amsterdam naar het festival vervoerd. Tijdens het 5-jarig jubileum gingen we een stap verder. Met de ambitie om een CO2-vrije vrachtlijndienst op te zetten werden de extra fietsen na afloop van Vlieland naar Terschelling vervoerd. Het vervoer vanuit Amsterdam was wederom een succes terwijl er bij het vervoer tussen de Waddeneilanden nog wat verbeterpunten zijn.

Duurzaam vrachtvervoer tussen Amsterdam en de Waddeneilanden

Met twee zeilschepen uit 1904 en 1910 is alle vracht naar Vlieland op 22 augustus vanuit Amsterdam vertrokken. De route liep via Enkhuizen en Kornwerderzand. Het lange termijn doel van deze test is om een vrachtlijndienst op te zetten die CO2 neutraal is. De Waddeneilanden hebben de doelstelling om per 2020 CO2 neutraal te zijn, en vrachtvervoer is een grootverbruiker van fossiele brandstoffen. Om hier een goed alternatief te bieden heeft Men Who Sail bedacht een vrachtlijndienst op te zetten die elke twee weken langs alle havens op de Waddeneilanden vaart en een aantal havens op het vasteland aan doet. Uiteindelijk worden de goederen vanuit de haven ook met duurzaam transport verder vervoerd, bijvoorbeeld met elektrische auto’s, fietskoeriers en bakfietsen. Het komende jaar wordt deze vrachtlijndienst in werking gezet om te kijken hoeveel animo er voor is, en om verbeteringen door te voeren waar nodig.

De eerste test is tijdens Into the Great Wide Open gedaan, omdat het festival uiteindelijk ook toewerkt naar een circulair festival en de CO2 voetprint steeds kleiner probeert te maken. Voor het festival heeft dit zeer goed gewerkt en is er tevredenheid over de manier waarop de goederen vervoerd zijn. Nu breekt de volgende testfase aan; een lijndienst opzetten tussen bijvoorbeeld Amsterdam, Lelystad, Harlingen, Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling, Vlieland, Texel, Enkhuizen en Amsterdam. Lab Vlieland blijft het project ondersteunen om het zo succesvol mogelijk te maken.

Men Who Sail maakte dit mooie videoverslag van de tocht.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland