home-icon
menu

De festivalwereld loopt achter als het gaat om de energierekening. Eindgebruikers betalen voor de aansluiting en niet voor het verbruik. Hierdoor maakt het niet uit hoeveel je daadwerkelijk verbruikt, en dat stimuleert niet om zo efficiënt mogelijk met de stroom om te gaan. Door per kilowatt uur af te gaan rekenen is de verwachting dat gebruikers bewuster en efficiënter met de stroom om zullen gaan en zo minder energie verbruiken, wat weer bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Into the Great Wide Open. Om dit mogelijk te maken werken de bedrijven Watt-Now en LoraTec samen met Innofest om dit jaar een systeem van sensoren en energiemetingen te testen. Zo brengen ze het elektriciteitsverbruik in kaart en communiceren hierover met de cateraars. Deze management informatie wordt door de cateraars als zeer waardevol ervaren.

De incentives de juiste kant op zetten

De samenwerking is zo verdeeld dat LoraTec de data verzameld en verzend, en dat WattNow dit verwerkt en vervolgens communiceert naar de cateraars. Het verzamelen van de data gebeurd door sensoren die aan de elektriciteitskasten vastgemaakt zijn. Dat wordt verstuurd over het LoraWan netwerk, wat een soort 4G netwerk is, maar dan voor eenvoudige en kleine hoeveelheden data, vergelijkbaar met een sms-berichtje. LoraWan heeft de voordelen dat het over lange afstanden werkt, goedkoop is en weinig energie verbruikt, hierdoor is het een veel betere optie dan wifi of 4G. De samenwerking met Innofest is heel belangrijk geweest voor de ontwikkeling van LoraTec, zegt sales manager Jaap Wansink. Dankzij de suggestie van Innofest hebben ze een drietraps test bedacht, waarbij ze, na een eerste proof of concept, op Here Comes the Summer al 10 sensoren hebben kunnen testen. Hieruit bleek dat er nog wel wat aan gesleuteld moest worden, wat waardevolle feedback was om de vervolg stap naar samenwerking met WattNow mogelijk te maken en testen ze nu 50-60 sensoren tijdens Into the Great Wide Open.

De data wordt dan verzonden naar de software tool van Watt-Now die op deze manier live inzicht hebben in het verbruik van alle cateraars. Om dat mogelijk te maken heeft elke cateraar een aparte stroomaansluiting kast zodat er geen twijfel over ontstaat wie wat verbruikt. Aan het eind van het festival krijgt iedereen een overzicht van wat ze het hele weekend gebruikt hebben zodat ze alvast kunnen nadenken over energiebesparing. Dit soort managementinformatie is schaars in de branche terwijl cateraars juist ontzettend veel interesse hebben. Kyle de Bouter van Saté Man geeft aan dat hij een busje heeft waarvoor hij een 32 ampère aansluiting nodig heeft, maar eigenlijk veel minder stroom verbruikt dan normaal is bij zo’n grote aansluiting. Aansluitingskosten bij veel festivals gaan steeds omhoog, en hij wordt hartstikke moe van die hoge kosten. Door per kilowatt uur af te rekenen komt hij veel goedkoper uit, en daar is hij uiteraard voorstander van.

LoraTec en WattNow zijn enthousiast over de testresultaten. Wel moeten er nog een paar kleine aanpassingen gedaan worden, maar dat is dan ook het doel van de pilots. De volgende stap is om het breder uit te rollen op meer festivals en de rest van ’t land.

Betalen per kWh op Into the Great Wide Open


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland