home-icon
menu

Dit jaar staat het water van Vlieland centraal in de bars van Into the Great Wide Open. Om de ecologische voetafdruk van het festival verder terug te brengen zijn de bekende frisdranken niet meer verkrijgbaar. Door het Vlielandse kraanwater, afkomstig uit de zoetwaterbel van het eiland, te carboniseren en te mengen met ambachtelijke siropen van Saru Soda is het transportvolume van frisdranken met 85% gereduceerd. De siropen worden in Amsterdam gemaakt en per zeilschip CO-neutraal naar Vlieland gevaren. Ook bij BRAK, de waterbar Bij de IJsbaan, worden de drankjes van het Vlielandse water gemaakt. Maar ze gaan nog verder door ook de kruiden voor de cocktails, thee en ijsthee van het eiland te halen.

Vlielands water in het middelpunt

Foto door Jikke de Gruijter

BRAK kennen de festivalgangers van vorig jaar nog als de Theetuin, waar zelf gebrouwen thee gedronken kan worden met kruiden van het eiland. Voor Paul Blakemore is het meest interessant om zoveel mogelijk kruiden wild te plukken, en de kringloop zo klein mogelijk te houden. Niet alle benodigde kruiden groeien op het eiland, daarom wordt er ook een aantal kruiden op het eiland verbouwd met de compost van eerdere edities van het festival. Dit jaar is de theetuin een waterbar. Een bar met de naam BRAK waar het hele weekend het verhaal van Wij Water wordt verteld. Er zijn naast thee, ook cocktails te krijgen van Vlielandse kruiden en water. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door de zoetwaterbel die onder Vlieland zit. Het is een natuurlijke kringloop waarbij het zee- en regenwater in 30 jaar door de grond gezuiverd wordt tot drinkwater. Je kan nu zelf zien hoe dit systeem werkt bij BRAK, want er staat een versneld schaalmodel van het waterzuivering systeem.

Naast de thee en cocktails bij BRAK is er op het hele festivalterrein gekozen voor de ambachtelijke limonade van Saru Soda. Het idee voor de limonade op Into the Great Wide Open is een paar jaar geleden ontstaan uit het experimenteren met alternatieve drankjes voor kinderen en om de ice tea te vervangen. Door de vele positieve reacties is er gekozen om dit bij alle frisdranken door te voeren. De reacties van festivalgangers zijn overwegend positief op de vlierbloesem, gember – sereh, bessen en de maté-ginseng. De Kola is met gemengde reacties ontvangen, sommige mensen vinden het lekkerder dan Coca-Cola, maar anderen missen de vertrouwde smaak. Over het algemeen vindt iedereen het een ontzettend leuk concept. Gelukkig zijn er nog veel meer smaken die we in de toekomst uit kunnen proberen.

We hopen dat iedereen een kijkje komt nemen bij BRAK en gaat genieten van de heerlijke limonade, cocktails en theeën die op het festival te krijgen zijn.

Vlielands water in het middelpunt

'Wij Water' wordt mogelijk gemaakt door Dopper, Weltevree, Studio Rooiejas, Lab Vlieland, Monnik en Vitens.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland