home-icon
menu

De gemiddelde festivalbezoeker produceert 2,3 kg aan restvafval. Om van een lineair afvalbeleid naar een circulair afvalbeleid te gaan is Lab Vlieland in 2017 begonnen met het ceëren van een composteerbare monostroom op festival Into The Great Wide Open waarbij materialen als single-use plastics werden verbannen en werden vervangen door composteerbare alternatieven. In 2019 implementeerde Lab Vlieland dit systeem op meerdere festivals in samenwerking met SEAVENTS. 

Tijdens Amsterdam Dance Event 2019 komen voor het eerst zoveel internationale koplopers uit de festivalindustrie samen voor het tekenen van de Green Deal waar Into The Great Wide Open sinds de oprichting deel van uit maakt. De Green Deal is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Green Events International. Tijl Couzij van Lab Vlieland was aanwezig om de Green Deal te ondertekenen namens Into The Great Wide Open.

Een afvalvrij en CO2 neutraal festivalterrein


Na de gebruikelijke winterslaap ontwaakt het festivallandschap in de aanloop naar dit prachtige paasweekend. Al jaren lang genieten wij van al het moois dat de festivalmakers ieder jaar weer voor ons bedenken. Maar het moet anders. En het kán anders. Ook, of misschien wel juist op festivals. Sinds 2013 gelooft Lab Vlieland dat deze omgeving een uitgelezen kans is om publiek kennis te laten maken met nieuwe initiatieven die laten zien hoe het ook kan. Met dit geloof heeft Lab Vlieland samen met Into The Great Wide Open en tal van andere evenementen een pioniersrol aangenomen in de circulaire transitie en in de weg ernaartoe is er veel kennis en kunde opgedaan. Naast de taak om deze wetenschap te verspreiden naar alle Nederlandse festivalweides zitten er ook weer een aantal nieuwe projecten in de pijpleiding waarmee we in de toekomst nog beter kunnen ontspannen én leven.

Vijf projecten met één doel: Into The Great Wide Open volledig circulair. Lab Vlieland heeft deze week gewerkt aan een schoner en duurzamer festival. De onderstaande programma's stonden hierin centraal.

Altijd al eens willen zien hoe zo’n snel-composteermachine werkt, welke innovaties worden getest, hoe water wordt bespaard en een slim energieplan eruit ziet? Op vrijdag 31 augustus geven Lab Vlieland en Innofest vanaf 12.30 uur een rondleiding op en om het festival. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar, meld je daarom snel aan via dit e-mailadres.

Bezoekers van Into The Great Wide Open kunnen met de PostNL bagageservice tenten, tassen en koffers naar Vlieland laten brengen en weer thuis laten bezorgen. Vervolgens de auto laten staan en met OV of http://festivalbussen.nl  comfortabel en duurzaam naar het festival reizen. De service is hier te boeken.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland