Goede Reis
Meteen na Into The Great Wide Open 2019 is het denken begonnen voor de editie van 2020, en vooral hoe we deze nog groener en zuiniger konden laten plaatsvinden. Dit resulteerde in een uitgestippeld plan om alle festivalbezoekers klimaatneutraal te laten reizen. Goede Reis zou er voor zorgen dat alle bezoekers een CO2-neutrale reis zouden maken, door ze een extra bijdrage te laten betalen die ze later weer in de vorm van munten konden uitgeven. Een beloning voor groen gedrag. In maart stond het plan paraat, maar met de afgelasting van Here Comes The Summer en Into The Great Wide Open heeft het nog niet écht in werking kunnen treden. Goede Reis staat dus weer even op de plank, maar kan daar zo weer afgehaald worden als er weer festivals georganiseerd worden.
Checklist voor duurzame evenementen in het Waddengebied
Samen met Green Events Hamburg is Lab Vlieland bezig met het ontwikkelen van een checklist om evenementen in het Waddengebied duurzamer te maken. In de lijst staan tal van maatregelen die je voor een evenement, klein of groot, kan gaan doorvoeren. Vanuit Hamburg werd hieraan al gewerkt voor de Duitse Wadden, afgelopen zomer is Lab Vlieland bij het project gevraagd om een Nederlandse versie te maken. Samen met de Duitse partijen worden naar manieren gezocht om de checklist handzaam en toegankelijk te maken. De longlist is ontworpen en voorgelegd aan verschillende evenement organisatoren, waarvan de feedback in november is verwerkt. De uiteindelijke lijst wordt naar verwachting begin 2021 gepubliceerd, hopelijk nog net op tijd om eventuele evenementen voor de daarop volgende zomer zo duurzaam mogelijk die organiseren.
De Doos met Into The Great Wide Open
Ter vervanging van het festival stelde Into The Great Wide Open een alternatief programma samen. Een onderdeel daarvan was De Doos, een verzameling producten om een stukje Vlieland zelf in huis te halen. Maar liefst drie producten daarvan kwamen van de hand van Lab Vlieland. Zo kregen alle kopers een WAD waterfles in huis, om het bijvullen en drinken van kraanwater te stimuleren. Ook zond het een instructie mee voor het bouwen van een eigen wormenhotel, waardoor er deze zomer wormen hun intrek namen in oude mayonaise-emmers. Ook kreeg men een zakje Zwart Goud, hoogwaardige compost afkomstig uit de GFT-verwerkingsmachine op Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland. Ook in Het Tijdschrift werd een bijdrage geleverd: LabVlieland stelde daarvoor twee pagina’s samen met handzame tips om thuis een duurzamer bestaan te leiden. De pagina’s zijn hier terug te lezen.
De Uitleentuintjes op Kampeerterrein Stortemelk
Met de composteermachine achter het restaurant van De Bolder wordt op Kampeerterrein Stortemelk afval verwerkt tot hoogwaardige compost. Zwart Goud, waarvan de mensen dus ook een zakje thuis kregen, en dit goedje bleek zeer gewild bij de groei van de planten uit de Uitleentuintjes. De kruiden, bloemen en bladeren die dit goud voort heeft gebracht zijn deze zomer naar hartelust geplukt en geproefd doordat kampeergangers hun eigen tuintje bij de tent hadden. Het project kwam tot stand samen met kunstenaar PJ Roggeband en Into The Great Wide Open.
Gemeente Súdwest-Fryslân
In september gaf onze nieuwste en jongste aanwinst Daan een online presentatie aan een vijftigtal deelnemers van een bijeenkomst over duurzame evenementen van de gemeente Súdwest-Fryslân. Hij vertelde hen over het innovatieve afvalverwerkingssysteem dat LabVlieland in 2019 op Into The Great Wide Open realiseerde.
Inspiratiedag afvalpreventie Rijkswaterstaat
In november gaf LabVlieland een presentatie voor Rijkswaterstaat, over het inkopen van goederen en hoe de afvaltoestroom daarvan geminimaliseerd kan worden.
Paddestoelenproject Vlieland
De Gemeente Vlieland heeft de welbekende ANWB paddenstoelen onlangs vervangen door nieuwe exemplaren. Het idee is om de oude exemplaren via de VVV veilen en van de opbrengst een blijvend project te realiseren, in de hoek van water en toerisme. LabVlieland is direct betrokken door mee te denken over de besteding van de veilingopbrengst.
Greendeal
De eind 2019 getekende internationale Greendeal heeft zich in 2020 verder ontwikkeld tot een grotere internationale groep festivals. LabVlieland neemt nog steeds deel aan alle bijeenkomsten en werkgroepen. Het doel is om in 2025 circulaire festivals op touw te zetten. Hiervoor moet hard gewerkt worden aan een systeem waarmee circulariteit gemeten kan worden, en worden bedacht met welke handvaten festivals aan de slag kunnen gaan.
Into The Great Wide Open 2021
Eind 2020 worden de eerste ideeën voor Into The Great Wide Open 2021 uitgewerkt. Mogelijke partners zijn benaderd en er wordt nagedacht over wat de mogelijkheden zijn voor projecten, innovaties en aanpassingen richting de gewenste circulaire en klimaatpositieve samenleving.
CO2 dashboard Vlieland (en de rest van Nederland)
Het dashboard dat LabVlieland al lange tijd geleden gebouwd heeft, is waarschijnlijk begin 2021 klaar bij Liander voor de uitrol naar de rest van Nederland. Daarmee kunnen CO2-dashboards voor alle postcodegebieden van Nederland eenvoudig worden gemaakt, vanuit het reeds ontwikkelde format. Samenwerking is aangegaan met Natuur en Milieu en Wise voor de landelijke uitrol.
Op de lange baan
Elfstedentocht
LabVlieland is al een aantal jaren betrokken bij de organisatie van een eventuele Elfstedentocht, en dan vooral om te kijken naar de duurzaamheid van de organisatie van het evenement. Misschien wel het enige project dat al gewend is geen zekerheid te hebben, de startdatum wordt dan ook vaak verschoven.
Welcome To The Village
Het festival uit Leeuwarden heeft LabVlieland gevraagd om duurzaamheidsadvies voor de organisatie van een eventueel festival in 2021.