home-icon
menu

Per 1 juli is er met de komst van De Uitleentuin op Kampeerterrein Stortemelk van alles te verbouwen, voor de tent nota bene. PJ Roggeband, basisschool De Jutter en Into The Great Wide Open hebben gewerkt aan een systeem waarbij kampeerders een draagbaar tuintje met allerlei kruiden tijdelijk in gebruik kunnen nemen. Het zwarte goud dat LabVlieland creëert aan de achterkant van de Bolder, waarbij afval van campinggasten wordt omgezet in compost, dient zo een mooi doel. Nu plukken kampeerders dus kruiden als meloensalie, zeevenkel, ijskruid en champagneblad. 

In de Uitleentuintjes groeien kruiden op Vlielands compost

De Uitleentuin werd op 1 juli geopend. Op Kampeerterrein Stortemelk verzamelde zich de wethouder Elsje de Ruijter, kunstenaar PJ Roggeband en een groep mensen die in de dagen ervoor verschillende vormen en maten tuintjes in elkaar had gezet. 

Wethouder Elsje de Ruijter

PJ. Roggeband

Kunstenaar PJ Roggeband vond zijn inspiratie in de compostmachine van Lab Vlieland. De machine, die achter het restaurant van De Bolder opgesteld staat, verwerkt afval van camping- en festivalgasten al jaren tot hoogwaardige compost. Maar tot nu toe kende Vlieland amper bestemming voor dat ‘zwarte goud’: er vindt op het eiland geen landbouw plaats, het overgrote deel van het voedsel wordt van wal gehaald. Door de Vlielandse compost als voeding voor de Uitleentuinen te gebruiken, laat Roggeband op een prikkelende manier zien dat het ook anders kan, en dat je kan eten van je afval. 

De Uitleentuin is een samenwerking tussen Into The Great Wide Open, De Jutter, Kampeerterrein Stortemelk, Lab Vlieland en PJ Roggeband, en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mienskipsfonds.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland