home-icon
menu

Al het afval van Vlieland moet met de boot naar Harlingen om daar verwerkt te worden. Daarnaast moeten bedrijven en bewoners compost uit Harlingen halen voor hun tuinen en grond. Dat kan efficiënter. We zijn gaan zoeken naar manieren om het groenafval te composteren op het eiland. Vorige jaar tijdens Into the Great Wide Open hebben we al backstage etensresten en groenafval gescheiden om te composteren. Dit ging nog op de ouderwetse manier wat snel een half jaar duurt voordat je daadwerkelijk compost hebt. Dit jaar testen we een snel-composteermachine van Ecocreation, die etensresten in 24 uur omzet in compost. Een gigantische verbeterslag, en daarom vragen we bezoekers nu ook afval te scheiden, zodat er zo min mogelijk afval naar het vasteland gaat met de boot.

Vorig jaar introduceerden we met Goodfuels en het festival het gebruik van biobrandstof voor de generatoren op Into The Great Wide Open. Dit jaar gaan we een stap verder door een tijdelijk tankstation neer te zetten wat door de voertuigen van het festival en door bewoners van Vlieland gebruikt kan worden. Veel bewoners willen graag meegaan in het verduurzamen van Vlieland, maar elektrisch rijden is voor lang niet iedereen een optie. Biobrandstof is daarom een ideale manier om toch bij te dragen aan het doel om Vlieland in 2020 CO2 neutraal te krijgen, en tegelijkertijd in de vertrouwde dieselauto’s te blijven rijden. Lab Vlieland, GoodFuels en Into The Great Wide Open bieden daarom de BioPower Diesel aan tegen kostprijs om te kijken of er animo is om hier in de toekomst meer mee te gaan doen.

Vanaf donderdag start Into The Great Wide Open op Vlieland en helpen we met een heel aantal partners de circulaire tranisitie versnellen. We gaan onder andere massaal afval scheiden, razendsnel composteren, we openen een tijdelijk tankstation, zeilen af en aan met spullen, zuiveren zeewater tot drinkwater en richten een Watermeent op. Naast de festivalprogrammering dus nog een flink duurzaamheidspakket waarmee we het festival inzetten om problemen uit 'de echte wereld' op te lossen. Hieronder praten we je bij over wat er allemaal gebeurt en gaat gebeuren: 10 projecten op Into The Great Wide Open 2017.

Water is een groot goed. Helemaal op Vlieland, dat is gezegend met een zoetwaterbel dat als een bijna oneindige bron fungeert. Zeewater wordt wolken, de regen slaat neer op de Vlielandse duinen, de zandlagen filteren het in 30 jaar, waarna het door het waterleidingbedrijf wordt opgepompt en zo komt het ook weer uit de kraan. Het water op Vlieland is van ons allemaal en is voor een paar grijpstuivers beschikbaar.

Een nieuwe mooie samenwerking voor de werkplaats! Dit weekend is festival A Day at the Park in het Amsterdamse Bos waar we werken aan een sociale een duurzame festivalproductie. Gisteren en vandaag plaatsen we met hulp van de verkeersregelaars en werkbrigade van Boswerk de prikkabel waarmee een pad van 1500 meter naar het festivalterrein sfeervol wordt verlicht. De brigade is onderdeel van Amsterdam Werkt, een sociaal project van gemeente Amsterdam om mensen met een uitkering klaar te stomen voor een baan in de stad.

De ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken door een fossielvrij Into The Great Wide Open. Dat is de stip aan de horizon waar het festival samen met Lab Vlieland in stappen naartoe werkt. Maar niet alleen fossielevrij, ook onnodig afval, gebotteld water en wegwerpbekers pakken we aan. TV-programma Groen Licht maakte een reportage op Here Comes The Summer om te laten zien hoe we dat doen. Maandagavond te zien om 19.20u op NPO2!