home-icon
menu

Al het afval van Vlieland moet met de boot naar Harlingen om daar verwerkt te worden. Daarnaast moeten bedrijven en bewoners compost uit Harlingen halen voor hun tuinen en grond. Dat kan efficiënter. We zijn gaan zoeken naar manieren om het groenafval te composteren op het eiland. Vorige jaar tijdens Into the Great Wide Open hebben we al backstage etensresten en groenafval gescheiden om te composteren. Dit ging nog op de ouderwetse manier wat snel een half jaar duurt voordat je daadwerkelijk compost hebt. Dit jaar testen we een snel-composteermachine van Ecocreation, die etensresten in 24 uur omzet in compost. Een gigantische verbeterslag, en daarom vragen we bezoekers nu ook afval te scheiden, zodat er zo min mogelijk afval naar het vasteland gaat met de boot.

Van etensresten naar compost in 24 uur

De snel-composteermachine van Ecocreation werkt door een hoge warmte te combineren met micro bacteriën die het afval bewerken. Aan het einde van het proces blijft er slechts 15% over qua volume en gewicht van het afval wat er in gegaan is, de overige 85% is voornamelijk water. Het grote voordeel is natuurlijk dat het ontzettend snel is, het stinkt niet en het is een aerobe systeem. Dat laatste zorgt er voor dat er geen methaan vrijkomt waardoor het dus beter is voor het milieu dan bijvoorbeeld een composthoop in je eigen tuin. Peter Teunis, de directeur van Ecocreation, vertelt dat ze in hun driejarig bestaan vooral grote systemen aan horeca, ziekenhuizen en verzorgingshuizen verkopen. Oftewel plekken waar grote hoeveelheden etensresten overblijven. Voor de festivalwereld is het een wereldprimeur. Daarom hopen we dat alle bezoekers ook willen bijdragen aan deze innovatie door hun groenafval, etensresten, wegwerp servies, bestek en koffiebekertjes in de composteerbakken te gooien. Door zoveel mogelijk afval te scheiden kunnen we genoeg compost maken om de grasvelden en theekruiden te laten groeien voor volgend jaar.

LAB-Teamlid Tijl Couzy geeft aan dat het uiteindelijke doel is om te kijken of de machine ook interessant kan zijn voor de horecagelegenheden op Vlieland, en daarom is camping Stortemelk de machine nu aan het testen. Zij hebben namelijk veel afval wat naar Harlingen verscheept moet worden, en ze kopen elk jaar compost om hun grasvelden te bemesten. Met de composteermachine van Ecocreation vangen ze twee vliegen in 1 klap door hun afval te reduceren en geen compost meer te hoeven kopen. In de toekomst hoopt Tijl dat deze business case voor meer bedrijven interessant wordt. Aangezien er veel volkstuintjes, moestuinen en privé tuinen zijn, zijn er ook veel potentiele afnemers van compost.

Van etensresten naar compost in 24 uur

De hulp van jong en oud is hard nodig voor de snel-composteerpilot op Into The Great Wide Open.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland