home-icon
menu

De ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken door een fossielvrij Into The Great Wide Open. Dat is de stip aan de horizon waar het festival samen met Lab Vlieland in stappen naartoe werkt. De grote stap dit jaar: de overstap naar duurzame biobrandstof. Into The Great Wide Open en Lab Vlieland zijn hiervoor een samenwerking aangegaan met GoodFuels, een specialist op het gebied van geavanceerde biobrandstoffen. Hiermee reduceert het festival 70% van zijn CO2-footprint en is het 100% fossielvrij als het gaat om eigen stroomproductie.

In het Vlielands Theepaviljoen wordt geëxperimenteerd met het sluiten van kringlopen op het festival. Hier worden lokale ingrediënten gebruikt om heerlijke thee, ijsthee en licht-alcoholische dranken te verrijken. Maar wat het zo bijzonder maakt is dat daar het afval van Into The Great Wide Open 2015 voor is gebruikt.

Lab Vlieland en Into The Great Wide Open zijn liefhebbers van kraanwater, maar al helemaal als het gaat om het Vlielandse water. Daar komt het kraanwater uit de Vlielandse duinen en het is lekker, gezond en goed voor het milieu. Vergeleken met gebotteld water is het zelfs honderd keer duurzamer en ook nog eens duizend keer goedkoper. Dit jaar vindt op Into The Great Wide Open de introductie plaats van W.A.D., een chique fles waarmee men zelf het duinwater van Vlieland kan bottelen.

Gisteren was Samuel Levie op Vlieland voor twee colleges. ’s-Middags een practicum voor kids en in de avond alles behalve een standaard hoorcollege. De zaal van de Bolder was ‘s-avonds gevuld met een enthousiast publiek dat mee in gesprek ging over voedsel. Samuel had het over de dingen in de voedselindustrie waar hij kwaad van wordt: het productieproces, consumptie maar vooral de oneerlijkheid naar armere landen in de wereld. Ook kwamen de worsten van Brandt & Levie (letterlijk) voorbij, liet hij zien hoe Food Cabinet broccoli ’s promoot en ging hij in op de kansen Vlieland op het gebied van Slow en lokaal eten.