home-icon
menu

Fifteen sustainability startups travel to the Wadden Islands to connect business opportunities during the first fossil free trade mission in history.

The Wadden Islands provide great opportunities with respect to sustainability and innovation for entrepreneurs with ambition. Together with the Dutch Ministries of Economic Affairs and Agriculture, Nature and Food Quality we bring sixteen innovative entrepreneurs on this trade mission to the Dutch Wadden Islands for the first fossil free trade mission in history. 

During the Trilateral Waddensea Conference we will present a manifest to Ministers from the Netherlands, Denmark and Germany with our demands for making the ambition come true: to sustain the Wadden Islands and develop them to a true innovative region. 

Lab Vlieland organiseert op Here Comes The Summer een proef met een afvalvrije zone. Dit houdt in dat we streven naar een terrein zonder afval. En mèt grondstof. Want alles wat verkrijgbaar is op het festivalterrein kan worden hergebruikt of gecomposteerd. Op die manier sluiten we de kringloop en slagen we er bijna in om een afvalvrij samenzijn aan te kunnen bieden.

Onlangs werd met een trailervideo en een website Kampus Vlieland gelanceerd. Bedacht door Lab Vlieland en de makers van Into The Great Wide Open. Bedoeld als een plek waar kennisinstellingen, bedrijven en organisaties - in splendid isolation - kunnen werken aan nieuwe ideeën, plannen en campagnes. De ideale plek voor een conferentie, heidag of werkweek. Hoog tijd om mede-bedenker Ferry Roseboom wat vragen te stellen.

Zaterdagavond vond de Vuurtorenwandeling plaats op Vlieland. De tocht staat bekend om zijn sfeer en alles wat er te zien valt. De route is aangekleed met lichtelementen en vuur. Deelnemers kunnen er kiezen tussen een wandeling van 9 en 14 kilometer.

Een afvalvrij publieksterrein op een festival. Dat klinkt als toekomstmuziek maar dit jaar doen we 5 pilots. De eerste is komend weekend, op DGTL in Amsterdam. Met ons model om lokaal kringlopen te sluiten zorgen we dat er niks hoeft te worden weggegooid. Geen afval dus, en helemaal circulair. Hoe we dat doen? Door slim in te kopen (biodegradables), supersnel te verwerken (in 24 uur met de machine van Eco Creation) en de compost in te zetten om bijvoorbeeld gewassen te verbouwen of het festivalgras aan te sterken.

EPIC staat voor European Production & Innovation Conference en is een onderdeel van Eurosonic Noorderslag in de Oosterpoort. Jaarlijks komt de wereldwijde muziek- en festivalindustrie hier samen om nieuwe plannen te smeden en te horen over de nieuwste ontwikkelingen. Lab Vlieland organiseerde een panel over het delen van kennis over duurzaamheid op festivals, ging in gesprek over een groene festivaldatabase, vertelde over circulariteit op ITGWO en maakte de lancering van de Nederlandse vertaling van de Powerful Thinking Guide mede mogelijk.

Eind vorig jaar maakten we flinke stappen met onze duurzame festival-database. Alle basisfuncties werden op een rij gezet, de eerste toolkits, case studies, rekentools, leveranciers en onderzoeken werden verzameld en de ‘proof of concept’ werd getest. In het panel op EPIC/ESNS werd een publieke focusgroepdiscussie gevoerd en met die uitkomsten gaan we verder met de ontwikkeling. Vragen, ideeën of participeren? Mail ons!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland