Festivals stoten grote hoeveelheden CO2 uit, gebruiken veel grondstoffen en produceren een hoop afval. Door de groei van de festivalsector is ook de voetafdruk substantieel geworden. Met meer dan 900 festivals met meer dan 3000 bezoekers verhoogt dit de urgentie om stappen te nemen. Het doel van Lab Vlieland is om het afvalterrein (zo goed als) afvalvrij te maken.
Onder andere uit het experiment op Into The Great Wide Open 2017 kwamen de volgende voordelen:
-
Minder restafval: minder afvaltransport en dus minder CO2 uitstoot
-
Meer lokale gronstoffen (compost) voor lokaal gebruik
-
Minder plasticafval
-
Voorkomt het onnodig verbranden van organische en fossiele materialen
-
Een haalbare en zinnige groenafvalscheiding
-
Bijdrage aan de circulaire economie
-
Functioneel project met positieve PR
-
Positieve incentive producenten, cateraars, toeleveranciers en publiek
-
Aandacht voor afvalbeleid
Het doel is nu om het concept te verbeteren zodat binnenkort veel festivals en festivalbezoekers afvalvrij kunnen genieten. En als het op een festival kan, dan kan het vaak ook in gemeenschappen.
Bezoekers hoeven niets extra's te doen. Het enige waar rekening mee gehouden hoeft te worden is dat het afval (de grondstof) in de juiste bakken komt. En zo min mogelijk afval mee naar binnen nemen.
Het afval gaat in 24 uur gecomposteerd worden. Daarna reist het concept door naar andere festivals. Dit festivaseizoen voert Lab Vlieland de pilot op 6 festivals uit in samenwerking met Eco Creations en Green Deal: Afvalvrije festivals. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!