home-icon
menu

EPIC staat voor European Production & Innovation Conference en is een onderdeel van Eurosonic Noorderslag in de Oosterpoort. Jaarlijks komt de wereldwijde muziek- en festivalindustrie hier samen om nieuwe plannen te smeden en te horen over de nieuwste ontwikkelingen. Lab Vlieland organiseerde een panel over het delen van kennis over duurzaamheid op festivals, ging in gesprek over een groene festivaldatabase, vertelde over circulariteit op ITGWO en maakte de lancering van de Nederlandse vertaling van de Powerful Thinking Guide mede mogelijk.

EPIC op Eurosonic Noorderslag 2018

Kennis delen om festivals nog duurzamer te krijgen. Dat was het onderwerp waar ons panel donderdag over ging. Maar kennisdeling, hoe doe je dat? En waar? En met wie dan? En over welke kennis gaat het? En waar zit die kennis? Met in het panel alle verschillende partijen – Douwe Luijnenburg (Duurzaamheidscoördinator Welcome To The Village), Anne Arendsen (Gemeente Utrecht), Paul Schurink (Green Events en Powerful Thinking) en Mayte de Vries (Lab Vlieland / kennisaanbieder) – kwamen verschillende oplossingen aan bod. Zoals de Powerful Thinking Guide en De Groene Kennisbank. En vervolgens ideeën als vraagfuncties bij een platform als De Groene Kennisbank.

De Nederlandse versie van de Powerful Thinking Guide

Een mooi voorbeeld van kennisdeling binnen de festivalsector is de Powerful Thinking Guide - The Smart Energy Guide. Een handboek vol slimme energie-oplossingen voor evenementen. Na een Catalaans- en Franstalige versie van de guide presenteerden Green Events en Powerful Thinking op EPIC de Nederlandstalige versie. Het handboek is hier beschikbaar.

Update: Green Deal Afvalvrije festivals

Op vrijdagmiddag vertelden we over de circulaire oplossingen op Into The Great Wide Open. Hoe we de afvalkringloop zo klein en lokaal mogelijk proberen te houden en hoe nieuwe technologieën als snel-composteermachines daar flink aan bijdragen. Ook werden de cases van andere koplopers gepresenteerd. DGTL en Vierdaagse Feesten gaven een update van de resultaten van 2017 en plannen voor 2018.

Work in progress: De Groene Kennisbank

Eind vorig jaar maakten we flinke stappen met onze duurzame festival-database. Alle basisfuncties werden op een rij gezet, de eerste toolkits, case studies, rekentools, leveranciers en onderzoeken werden verzameld en de ‘proof of concept’ werd getest. In het panel op EPIC/ESNS werd een publieke focusgroepdiscussie gevoerd en met die uitkomsten gaan we verder met de ontwikkeling. Vragen, ideeën of participeren? Mail ons!


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland