home-icon
menu

Milkshake festival is een dance-festival dat bekend staat om zijn vrijheid. Naast alle dragqueens, de nudisten-area, de felle kleuren en de bijzondere outfits maakt het festival flinke stappen op het gebied van duurzaamheid. Zo was het festivaleten volledig vegetarisch, werd er gedronken uit hardcups en zorgde ons snelcomposteringsprogramma voor minder afval. De reacties van het publiek en de crew waren heel positief. Sommigen vonden het zo fascinerend, dat ze zelfs met de compost op de foto gingen.

Lab Vlieland is als projectorganisatie een aanjager van de duurzame en circulaire transitie. Het Lab verduurzaamd festivals en hun omgeving. Recente projecten van Lab Vlieland zijn: Island Trade Mission, Duurzaamheid op Into The Great Wide Open, Zonneakker Vlieland, Afvalvrije publieksgebied en de werkplaats.

De functie communicatie manager is voor 0,5 a 1,5 dag in de week

Algemene communicatie (0,5 dag per week)
Beheer website en online kanalen
Verzamelen en ontwikkelen van content voor onze kanalen
Coördineren van PR
Nieuwsbrieven opzetten
Visie en strategie van Lab Vlieland blijven ontwikkelen

Ondersteuning bij projecten (gemiddeld 1 dag per week)
Opmaken van jaarverslagen, factsheets, presentaties e.d.
Beeldtaal en (info)graphics ontwikkelen
Ontwerpen online tools & visueel coördineren
Videocontent coördineren (of maken)
Eventueel oppakken van eigen projecten
Opzetten van het merk ‘’De Werkplaats’’


Reageren kan tot uiterlijk 6 augustus 2018 door te mailen naar vita@labvlieland.nl met een beknopte motivatie + CV.

De nieuwe Vlielandse zonneakker is geopend! Na 2,5 jaar intensief te hebben meegewerkt aan het project is de weide sinds vrijdag 6 juli officieel in gebruik. De zonneweide heeft een oppervlakte van 0,8 hectare en is geplaatst op het defensieterrein op de westelijke helft van Vlieland. De 3680 panelen kunnen ruim 300 Vlielandse huishoudens voorzien van groene energie en is een initiatief van Energie Coöperatie Vlieland, Gemeente Vlieland, Ministerie van Defensie - NL en Lab Vlieland.

The Wadden Islands provide great opportunities with respect to sustainability and innovation for entrepreneurs with ambition. Together with the Dutch Ministries of Economic Affairs and Agriculture, Nature and Food Quality, Lab Vlieland brought fifteen innovative entrepreneurs to five of the Dutch Wadden Islands to talk with local policy makers and entrepreneurs in order to talk business. 

And with great success; all fifteen startups collected relevant leads during the Island Trade Mission.

Op Vlieland wordt vandaag de prijs voor het Schoonste Strand en het Beste Strandpaviljoen van 2018 uitgereikt. De gasten krijgen allemaal een goodiebag met o.a. een item afkomstig uit een van onze projecten: compost! De compost is tijdens Into The Great Wide Open 2017 in 24 uur ontstaan uit het festivalafval (wegwerpservies en voedselresten) en kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het verrijken van de bodem van een plant.

Hier lees je meer over het snelcomposteren tijdens Into The Great Wide Open 2017

Ik ben Vita Sligter en vanaf deze maand zal ik voor Lab Vlieland de zakelijke coördinatie van Mayte de Vries overnemen en verschillende projecten gaan ondersteunen. Een geweldige kans om te helpen de eilanden en verschillende festivals duurzamer te maken. Voor mij zijn klimaatverandering, de uitputting van noodzakelijke grondstoffen en vervuiling urgente problemen waar ik iets aan wil doen. Ik heb niet voor niets Future Planet Studies gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en hoop bij Lab Vlieland mijn kennis te kunnen gebruiken en veel te leren van het team. Wat voor mij uit hele inspirerende mensen bestaat. Naast Lab Vlieland doe ik een traineeship bij Urgenda en help ik in de buurt waar ik woon statushouders (vluchtelingen met een verblijfstatus) hun plek te vinden in Amsterdam. Je kan me bereiken op: vita@labvlieland.nl

De waterbar serveert dit weekend lokale drankjes in Den Haag. De waterbar BRAK is een werkend schaalmodel van de waterkringloop en maakt zoetwater uit zeewater. Bij BRAK geniet je van bijzondere en smaakvolle watercocktails, (ijs)thee, siropen met lokaal water en andere lekkere dranken allemaal gemaakt met lokaal kraanwater. Zie, voel en proef water zoals je het nog nooit beleefde.  

Innovative startups want to help the Wadden Islands get more sustainable. Fifteen of them went on our trade mission where many serious leads were collected. Although there are several obstacles to overcome, we’ve created this manifesto to make way for startups on the Wadden Islands. #islandtrademission

Met de methode wordt het mogelijk om alle materialen die gebruikt worden op het festival her te gebruiken of lokaal tot compost te verwerken. Zo worden hard-plastic bekers met een statiegeldsysteem hergebruikt en etensresten of biologisch afbreekbaar servies lokaal verwerkt tot compost.

Water komt uit de kraan (niet uit wegwerp PET-flesjes) en de bekende frisdranken zijn vervangen door fris op basis van siroop in herbruikbare flessen. Op de sigarettenpakjes, peuken, aanstekers, losse plastic zakjes (die niet verkrijgbaar zijn op het festivalterrein) na is het terrein nagenoeg afvalvrij.

Om dit circulaire systeem te laten werken is een combinatie nodig van 1) anders inkopen, 2) heldere afvalscheiding en 3) lokale verwerking. Lab Vlieland test het afvalsysteem dit jaar op 6 verschillende festivals. De pilot op Here Comes The Summer zorgde al voor een besparing van 3000 liter afval.

Up next: Amsterdam Open Air, begin Juni.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland