home-icon
menu

Kun je naast de welbekende bekers ook al het andere servies herbruikbaar maken? Die vraag stond centraal tijdens een grote pilot afgelopen zomer. Het begon met twee tests op DGTL Festival en Castlefest, waarna festival Into The Great Wide Open volledig overstapte op een herbruikbaar servies systeem. Met een afvalvrij festivalterrein als gevolg. Vandaag publiceert Lab Vlieland hierover hoe ze dat is gelukt.

Herbruikbaar servies als oplossing voor afvalberg op festivals

Als gevolg van Europese richtlijnen kondigde het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat een regeling aan die het gebruik van single use plastics per 1 januari 2024 verbiedt. “After tackling single use plastics, we will now aim to promote reuse as much as possible”, aldus Klimaat-Eurocommissaris Frans Timmermans in oktober 2022

Om een uitkomst te bieden voor deze nieuwe regelgeving is Lab Vlieland met een aantal partners de pilot gestart. Gezamenlijk zijn ze erin geslaagd om een verhuur set voor festivals samen te stellen met bekers, bestek en borden, die door de partners is aangeschaft. Dit huurbare servies is op Into The Great Wide Open 2022 voor het eerst in gebruik genomen en heeft het festival 350.000 wegwerp items bespaard. “Bezoekers reageerden positief op het herbruikbaar servies. 96% was erg te spreken over deze ontwikkeling, toont een enquête onder het festivalpubliek aan. Nu we deze pilot hebben gedaan, weten we dat het een uitkomst biedt voor veel festivals”, aldus Tijl Couzij van Lab Vlieland. 

In samenwerking met Mission Reuse heeft het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat een rapport gepubliceerd over de pilot met alle bevindingen van de betrokken partijen. Daarnaast deelt Lab Vlieland de opgedane kennis om implementatie bij andere festivals mogelijk te maken. Het rapport en alle andere informatie is te vinden op de website van Lab Vlieland.
 


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland