home-icon
menu
Op Into The Great Wide Open wordt geëxperimenteerd op kleine schaal om uiteindelijk duurzame transitie te versnellen. Zo verschenen in 2015 onder andere energie onafhankelijke plekken waaronder de Strandtuin waar 10 dagen lang kennis en kunde werden verzameld, in de praktijk gebracht en gedeeld met makers, badgasten en eilanders. Afgelopen jaar even iets anders; een theetuin waar het draait om kringlopen sluiten. Afval dus.

In de theetuin wordt geëxperimenteerd met het sluiten van kringlopen op het festival. Er worden lokale ingrediënten gebruikt om heerlijke thee, ijsthee en licht-alcoholische dranken te verrijken. Maar wat het zo bijzonder maakt is dat daar het afval van Into The Great Wide Open 2015 voor is gebruikt.

Het begon allemaal tijdens de vorige editie van het festival waar het groenafval van cateraars werd gescheiden en ingezameld. In de periode daarna is het groenafval gecomposteerd waarna vlak voor Here Comes The Summer, in mei, een samenwerking ontstond: AvP (Academie voor Popcultuur) studenten Stijn en Arthur, theemaker Paul Blakemore, De Koffiejuffer op Vlieland, Weltevree, Lab Vlieland en Into The Great Wide Open dat tijdens ADE Green nog voor een Green Deal voor afvalstromen tekende.

Tijdens Here Comes The Summer werden grote mobiele plantenbakken gemaakt en gevuld met grond, compost en theekruiden zoals munt, citroenmelisse, duizendblad, tijm, kamille, zoethoutgras en rozemarijn. De kruiden vormen de basis en worden verrijkt met vlierbloesem, dennennaalden en rozenbottels, geplukt in het Vlielandse bos. Dit weekend worden de ingrediënten gebruikt om heerlijke biologische thee, ijsthee, rozenbottel-sangria en vlierbloesem-prosecco te maken op Into The Great Wide Open.

De theetuin kreeg een mooie plek op locatie Bij De IJsbaan tijdens Into The Great Wide Open.

Infographic kringlopen sluiten met Vlielandse thee.

De tent boven de theetuin functioneerd niet alleen als dak, het is ook een pilot voor een nieuw project waarin we met partners een eigen tent ontwikkelen.

De thee werd warm gehouden op de houtkachels van het productlabel Weltevree.

De theetuin in 1 minuut

Contact

Tijl Couzij
tijl@labvlieland.nl

Paul Blakemore
paul@knowmads.nl

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland