home-icon
menu

Tijdens Into The Great Wide Open organiseerde Lab Vlieland samen met HUMAN een workshop onderzoeksjournalistiek. Vier deelnemers werden uitgenodigd om tijdens het weekend te werken aan hun onderzoeken, naar aanleiding van een uitgeschreven prijsvraag met als thema "duurzaamheid of windhandel?"

Workshop Onderzoeksjournalistiek enthousiast ontvangen

Onder leiding van Marc Josten (onderzoeksjournalist/auteur HUMAN), Misja Pekel (documentairemaker/researcher HUMAN) en Irene Overduin (journalist, Leeuwarder Courant) kregen Sofie Blom, Yoni Gottlieb, Maaike Hoffstedde en Jan van Kampen de kans om hun onderzoeksvraag aan te scherpen en te starten met hun onderzoek. Daarnaast gaf Willem van Zeeland (VPRO/3voor12) een presentatie over journalistiek & innovatie.

De onderwerpen van de onderzoek lopen sterk uiteen: Jan van Kampen onderzoekt middels een case study of jongeren duurzamer leven dan ouderen: het stroomverbruik van huishoudelijke apparaten, die wij allemaal in huis hebben. Yoni Gottlieb en Sofie Blom kijken naar de duurzaamheid van kampeerterrein Stortemelk en Maaike Hoffstedde zoekt uit waarom haar gemeente (Amstelveen) nog steeds RoundUp gebruikt als bestrijdingsmiddel.

Binnenkort verschijnen op onze website en die van Into The Great Wide Open de resultaten van de onderzoekers.

De reden waarom Lab Vlieland deze workshop organiseert is omdat objectief onderzoek (en uiteindelijk verslaglegging) op het gebied van duurzaamheid belangrijk is. Om tot goede oplossingen te komen, is dit noodzakelijk. Dat geldt voor technische oplossingen maar ook voor de beeldvorming in de media. 

Jelmer Luimstra interviewde de deelnemers. Dat artikel is hier te lezen.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland