Tijdens dit event werd de nieuwe generatie uitgedaagd om samen met gevestigde bedrijven na te denken over vernieuwende oplossingen om de overgang naar de biobased economy te versnellen; een overgang van een economie die draait op fossiele grondstoffen naar een economie die draait op biomassa: van ‘fossil based’ naar ‘bio based’. De combinatie tussen duurzame innovatie én cultuur en creativiteit bleek ideeën naar een volgend niveau te helpen.
Bij aankomst op het eiland stond er direct een ijsbreker op het programma: eten bij eilanders thuis. De deelnemers gingen op bezoek bij verschillende Vlielandse families om met hen het gesprek aan te gaan over Vlieland als broedplaats voor duurzame innovatie. ’s Avonds in de Bolder werden ideeën aan elkaar gepitcht en werden de favoriete ideeën uitgekozen om de volgende dag uit te werken. Een verdiepend gesprek gaf die avond ook nog een beeld bij de volgende vraag: wat moet Noord-Nederland doen om een broedplaats van bio-based innovatie te worden, en de nieuwe generatie ondernemers aan zich te binden? Muzikant Djurre de Haan van Awkward I was mee om voor muzikale inspiratie te zorgen. Zijn muziek, afgewisseld met korte verhalen over zijn eigen creatieve proces en inspiratie, brachten een nieuwe invalshoek. De dag werd afgesloten met een borrel bij het haardvuur, waar nagepraat werd over de bio-based economy en nieuwe verbindingen tot stand kwamen.
Tijdens de tweede dag werden de ideeën uitgewerkt tot presentaties. Er werd rekening gehouden met verschillende invalshoeken. Hoe kunnen Vlieland en het festival Into The Great Wide Open een proeftuin zijn voor de ideeën? En hoe kan Noord-Nederland een springplak bieden om bio-based innovatie uit te rollen? Onder begeleiding van twee tekenaars werden de ideeën direct vastgelegd en een stap verder geholpen. Een wandeling over het strand bleek een goede manier om de energie op pijl te houden. De uiteindelijke ideeën werden gepresenteerd in Podium Vlieland, waar ook de Vlielandse gastheren en –vrouwen weer aanwezig waren. We kijken terug op een geslaagd event met interessante nieuwe inzichten en verbindingen, waarvan de een aantal hieronder besproken worden.
Bio-based? Noord-Nederland!
Een aantal bedrijven in Noord-Nederland op het gebied bio-based (Wetsus, Paques, Omrin en EcoStyle) heeft de handen ineen geslagen met een missie – het (internationale) centrum van bio-based innovatie worden. De deelnemers van Go Fishing bogen zich gezamenlijk over de vraag hoe Noord-Nederland dat zou kunnen bereiken.
Het belangrijkste bleek het faciliteren van fysieke ontmoetingen, zoals tijdens Go Fishing gebeurde. Hierin kunnen verschillende generaties elkaar versterken; de gevestigde generatie kan startups ondersteunen en nieuwe ideeën met hen ontwikkelen, terwijl de nieuwe generatie gebruik kan maken van het netwerk en de kennis van de bedrijven. Een spannend idee dat naar boven kwam, was de bio-based hop-on hop-off bus. Een elektrische bus, waar startups, studenten en bedrijven in kunnen stappen en samen kunnen werken aan nieuwe ideeën.
Pilot HomeComposter op Vlieland
Ook concrete bio-based producten zijn uitgewisseld en een stap verder geholpen tijdens Go Fishing. Zo is er nagedacht over een duurzame koptelefoon, waarbij de onderdelen vervangbaar zijn en de materialen van bioplastics gemaakt zijn. Deze duurzame koptelefoon is een idee van Tom Leenders. Zijn plan: voor 5 euro per maand een duurzame koptelefoon leasen met bijbehorende updates of vervanging van de onderdelen. Een tweede idee gaat over een combinatie tussen het afvalproduct koffiedik en design. Volgens Marjet van COFFEE BASED kunnen we mooie designproducten van koffiedik maken, aangezien het een grondstof met unieke eigenschappen is.
Een tweede idee gaat over een combinatie tussen het afvalproduct koffiedik en design. Volgens Marjet van kunnen we mooie designproducten van koffiedik maken, aangezien het een grondstof met unieke eigenschappen is.
Een ander innovatief idee is de HomeComposter van architectenbureau De Namen. De HomeComposter maakt slim gebruik van tijgerwormen, door hen gft-afval te laten verwerken in een mooi ontworpen compostbak. Hiermee kan gft-afval makkelijk en geurloos in de eigen keuken gecomposteerd worden. Tijdens Go Fishing bleek dat de HomeComposter en afvalverwerking Omrin in Friesland dezelfde missie hebben: afval niet meer als afval zien, maar als grondstof. Wellicht kan de HomeComposter als mooi icoonproject dienen voor Omrin.
Tijdens Go Fishing werd bovendien nagedacht over een etalageproject voor de HomeComposter op evenementen zoals Into The Great Wide Open: cateraars koken uit een eigen moestuin en bezoekers kunnen hun gft afval direct recyclen in de HomeComposter. Een soort minikringloop op een festival, waarbij het afval van de bezoekers verwerkt wordt tot nieuw voedsel. Lab Vlieland heeft nu samen met de HomeComposter het plan om dit te implementeren op ITGWO en Vlieland.
De combinatie van verschillende generaties, bio-based innovatie en kunst en cultuur op één event is een experiment dat volgens Lab Vlieland veel heeft opgeleverd en voor herhaling vatbaar is. Wil je meer weten, of heb je ideeën voor een tweede editie van Go Fishing? Neem dan contact op met anna@labvlieland.nl.