home-icon
menu

Sumba is een van de armste eilanden van Indonesië met circa 650.000 bewoners en is op weg om in 2023 te zijn voorzien van 100% duurzame stroom. Hivos is de verbindende partij die deze ontwikkeling versnelt en op en om het eiland bewustwording creëert.

Lab Vlieland op Concert At Sea

Het moet een iconisch eiland worden waar de eilandbewoners met eigen energievoorzieningen, lokaal opgewekte energie kunnen generen. Naast de duurzame ontwikkeling zorgt het ook voor een economische vooruitgang op het eiland, zo had een grote meerderheid geen toegang tot elektriciteit.

Op het strand van Concert At Sea wordt het verhaal van Sumba vertelt door Hivos. Het strand oogt als een tropisch paradijs wat zorgt voor een groot contrast met de rest van het festival. Hier kan je opladen met een kokosnoot terwijl je in een hangmat ligt en getuige bent van de zonsondergang op zee. In de afgelopen jaren is het strand steeds groter geworden en is het uitgegroeid tot een gebiedje, een soort area, ingericht door Triomf. In het midden van het strand staat een typische Sumba hut die dient als bar, voorheen draaiend op generatorstroom van het festival maar nu deels op wind- en zonne-energie.

Waar Sumba wordt geholpen door Hivos met het plan om energieonafhankelijk te worden, helpt Lab Vlieland dit proces te versnellen op Vlieland. Dit wordt onder andere middels festivals gedaan die als proeftuin worden ingezet. Om deze ambitie zichtbaar te maken ontwikkelde Lab Vlieland voor Concert At Sea een compact wind- en zonne-energie setje waarmee de bar grotendeels kon worden voorzien van energie. Met een kleine windmolen en 4 zonnepanelen die eigenlijk nauwelijks opvallen wordt zo een gedeelte van de nodige stroom geleverd met lokaal opgewekte duurzame energie: Net als op Sumba.

Naast de activiteiten op Concert At Sea van afgelopen weekend is Lab Vlieland betrokken geweest bij diverse andere festivals. Zo is op Oerol een advies gegeven over hoe het stroomplan zo duurzaam mogelijk uitgevoerd kan worden en zijn er seminars gegeven tijdens Eurosonic Noorderslag in januari. Volgende week helpt Lab Vlieland mee aan de bouw van het tijdelijke dorp op Welcome To The Village.

Het plug and play setje staat vanaf nu op de menukaart waar concrete diensten en producten voor en door festivals worden aangeboden.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland