home-icon
menu

Een afvalvrij en CO2 neutraal festivalterrein


Na de gebruikelijke winterslaap ontwaakt het festivallandschap in de aanloop naar dit prachtige paasweekend. Al jaren lang genieten wij van al het moois dat de festivalmakers ieder jaar weer voor ons bedenken. Maar het moet anders. En het kán anders. Ook, of misschien wel juist op festivals. Sinds 2013 gelooft Lab Vlieland dat deze omgeving een uitgelezen kans is om publiek kennis te laten maken met nieuwe initiatieven die laten zien hoe het ook kan. Met dit geloof heeft Lab Vlieland samen met Into The Great Wide Open en tal van andere evenementen een pioniersrol aangenomen in de circulaire transitie en in de weg ernaartoe is er veel kennis en kunde opgedaan. Naast de taak om deze wetenschap te verspreiden naar alle Nederlandse festivalweides zitten er ook weer een aantal nieuwe projecten in de pijpleiding waarmee we in de toekomst nog beter kunnen ontspannen én leven.

Lab Vlieland Nieuwsbrief april 2019

Fossielvrije handelsmissie

Lab Vlieland organiseerde voor het Ministerie van Economische zaken een geheel fossielvrije handelsmissie op de Waddeneilanden. 8 van de 15 meegereisde startups hebben nu projecten in verschillende stadia lopen met de verschillende Wadden gemeenten en ondernemers. Zo liggen ondertussen de zonneceldakpannen van start-up ZEP BV op de daken op Terschelling.

Afval = Grondstof

In 2018 werd ook verder actie ondernomen op het in 2016 gestarte project afvalvrij festivalterrein. Door biologisch afbreekbaar servies in te kopen, supersnel te verwerken en de compost in te zetten om bijvoorbeeld mee terug te geven aan het publiek voor thuisgebruik werd geldkostend afval omgezet in een waardevolle grondstof. De pilot is uitgevoerd op 5 festivals in 2018 en is reeds opgepakt door meerdere partijen. In 2019 is deze opstelling te huur via de Werkplaats.

De Werkplaats

In de afgelopen jaren is er veel kennis en kunde opgedaan. Maar wat heb je er aan als dit geen vervolg krijgt? Juist. Daarom biedt Lab Vlieland haar diensten en producten nu structureel aan. Dit gebeurt onder de Werkplaats. Organisaties die snel en praktisch willen schakelen naar een betere toekomst kunnen hier terecht voor raad en daad. Denk aan de prikkabelcomposteermachine en een concreet begeleidingstraject. Meer weten? Contacteer yoeri@labvlieland.nl.

CO2-vrij transport

Ondertussen trekt Tijl Couzij aan de kar die moet leiden naar fossiel- of CO2-vrij transport. Vorig jaar al wist Into The Great Wide Open onder leiding van Lab Vlieland in samenwerking met PostNL en Festivalbussen.nl een programma aan te bieden waarin het CO2 gebruik drastisch werd verminderd. Dit jaar gaat Lab Vlieland nog een stapje verder en worden er plannen gesmeed om samen met KLM en GoodFuels blauwe kerosine te gebruiken om in eerste instantie de artiesten fossielvrij in te vliegen. Neem contact op met tijl@labvlieland.nl als je denkt hier iets aan bij te kunnen dragen!

Nieuwe zakelijk leidster

Om al deze zaken in goede banen te leiden staat er sinds kort een nieuwe zakelijk leidster aan het roer. Het stokje werd overgedragen door Vita Slagter aan Joske Paumen. Vita heeft er mede voor gezorgd dat Lab Vlieland het afgelopen jaar mooie stappen heeft gezet richting het bereiken van haar doelen. Per 1 februari heeft Joske de zeilen gehesen en koers gezet naar een circulaire economie in 2030. Welkom Joske!


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland