In deze context heeft het Lab in mei het D2D team en hun gasten gehost tijdens hun bezoek aan Vlieland. Op elektrische fietsen hebben studenten, gemeenteraadsleden, de Vlielandse Energie Cooperatie en het Lab de groep rond geleid. De energie infrastructuur, toekomstige zonneweides, een duurzaam 3D print project en meer kwamen aan de orde.
Het project Development to Dissemination (D2D) richt zich op duurzame innovatie en productontwikkeling op eilanden in samenwerking met de locale initiatieven. Het Deense eiland Samsø geldt daarvoor als he?t mondiale voorbeeld. Daar werd de Energie Academie gerealiseerd, een toonbeeld van een duurzaam energieconcept waar de locale bevolking in mee participeert.
Participanten in het project zijn provincie Frysla?n, Technische Universiteit Delft, gemeente Vlieland, gemeente Leeuwarden, Energie Academie Samsø en Universiteit Aalborg (Denemarken), Kreis Nord Friesland en Insel und Halligkonferenz (Duitsland), Universiteit Lund (Zweden), International Resource Recycling Institute Edinburgh (UK) en Flanders in Shape (Kortrijk, Belgie?).
Een belangrijk onderdeel van het plan energie onafhankelijk te worden is om zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Het hosten van D2D betekende voor Lab Vlieland een goede mogelijkheid om kennis uit te wisselen over duurzaamheid, zonne- en windenergie en hoe het eiland en de zee in ons voordeel te gebruiken.
Onze studenten van Universiteit Twente kregen de kans hun Case Study over voedselverspilling op Vlieland te presenteren en de studenten van Universiteit Utrecht de kans om hun onderzoeksvoorstel over opties voor een energie onafhankelijk Vlieland te delen. De gasten vanuit Samsø en de andere Noordzee eilanden konden de studenten veel nieuwe inzichten over hun onderzoeken geven.
Dit alles resulteerde in een zeer stimulerende paar dagen die onze studenten, het team en de Gemeente Vlieland een stroom aan nieuwe kennis en inspiratie hebben bezorgd.