home-icon
menu

Festivals openstellen als proeftuin en aanjager van innovaties. Dat is het doel van Innofest, een samenwerkingsverband tussen acht festivals in Noord-Nederland dat vorige week onder grote belangstelling gelanceerd werd op Eurosonic/Noorderslag in Groningen. Met steun van lokale en regionale overheden en het bedrijfsleven moet Innofest ook bijdragen aan een beter en innovatiever ondernemersklimaat in Het Noorden. Lab Vlieland is vanaf het begin bij Innofest betrokken geweest. ‘En daar zijn we trots op’.

Innofest kick-off
Innofest beschouwt festivals als controleerbare minimaatschappij, waarin uitdagingen om te verduurzamen op het gebied van bijvoorbeeld afval, water, elektriciteit en voedsel vergelijkbaar zijn met die in de echte maatschappij. De festivalbezoekers gedragen zich in zekere zin gelijk als buiten een festival. Ze eten, bewegen zich over een terrein, slapen, dansen en consumeren. Er staat echter een hek om deze tijdelijke minimaatschappij. Dit maakt het een perfecte testomgeving voor prototypes en experimentele technieken. De deelnemende festivals stellen hun festivalterrein open als een levend laboratorium. Start-ups, bedrijven, ondernemers, studenten en andere slimmeriken komen samen op de festivals om hier (maatschappelijk verantwoorde) prototypes te testen en oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waar festivals en ondernemers uit de regio zelf mee te maken hebben.

Met dit initiatief wil Innofest het innovatiepotentieel van Noord-Nederland vergroten, hun eigen festivals verduurzamen en een bijdrage leveren aan een betere leefomgeving. Door jonge ondernemers en startups een inspirerende testomgeving aan te bieden waar eindgebruikers van een product of dienst onderdeel uitmaken van het ontwikkelingsproces, wordt innovatie gestimuleerd. De noordelijke festivals vormen op deze manier de ideale ontmoetingsplek tussen creatief talent, wetenschappelijke kennis en zakelijk inzicht die alle partijen nieuwe inzichten en kansen geeft. Door zorgvuldige selectie van de betrokken partijen creëert Innofest de meest optimale situatie voor innovatie en vernieuwing. Het levert innovaties op, die nadat ze de festivals verduurzamen, ook een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld.

Lab Vlieland vervult een belangrijke inhoudelijke rol in het vormen van het programma. De coalitie geeft het lab de mogelijkheid om een gedeelte van haar programma verder te helpen in het langs-festivals-reizende Innofest. Wat concreet betekend dat we met InnoFest een deel van onze initiatieven kunnen versnellen. De initiatieven waarvoor het testen op een festival een logische stap is, krijgen een plek binnen Innofest. Voor start-ups betekend dit dat we iets concreet kunnen bieden, namelijk een plaats op Innofest.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland