home-icon
menu

Patenten. Veelbesproken, verguisd, misbruikt en blijkbaar heel belangrijk voor bepaalde bedrijven. Patenten zijn een goudmijn want iedereen die iets wil maken waar jij een patent op hebt, kun je verplichten om daar voor te betalen. En dat gaat ver. Monsanto bijvoorbeeld, heeft enkele jaren terug bij het European Patent Office patent aangevraagd en verkregen op... broccoli.

John Oliver over patenten

De handel in patenten is uitgegroeid tot een heuse bedrijfstak. Bedrijven die niets anders doen dan patenten verkrijgen en vervolgens zoveel mogelijk geld binnenharken door licenties te verkopen en door bedrijven die volgens hen inbreuk maken op dat patent voor de rechter te slepen. De zogenaamde 'patenttrolls'.
Er is veel kritiek op deze handelswijze. Patenttrolls produceren niets en voegen niets toe aan de maatschappij en hun werkwijze is niets minder dan afpersing. Patenten zouden innovaties in de weg kunnen staan (Washington Post).

Afgelopen week was tractorbouwer John Deere in het nieuws. Technisch gezien niet over patenten maar over eigendom van een tractor. Juristen van het bedrijf zeggen dat als je een tractor koopt, niet de eigenaar van die tractor bent maar eigenlijk een licentie koopt voor het gebruik van die tractor. Waarom? Omdat ook landbouwmachines vol zitten met software en het copyright van die software ligt bij John Deere.

Copyright en patenten zullen de komende jaren nog genoeg gespreksstof opleveren.

John Oliver maakte in zijn Last Week Toninght een uitgebreid item over patenten met veel absurde voorbeelden.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland