home-icon
menu

Vijf projecten met één doel: Into The Great Wide Open volledig circulair. Lab Vlieland heeft deze week gewerkt aan een schoner en duurzamer festival. De onderstaande programma's stonden hierin centraal.

De cirkel is rond

Van afval naar merchandise

Afval bestaat niet in een circulaire wereld. Alles wat gebruikt wordt is een grondstof en zou oneindig hergebruikt, lokaal gecomposteerd of gerecycled kunnen worden. Met het programma op Into The Great Wide Open werd al het composteerbare materiaal op de festivalterreinen en achter de schermen verzameld in aparte bakken. Cateraars gebruikten composteerbare borden, servetten en servies en voor het eventueel restafval waren er kleine opvangbakken. Het composteerbare materiaal werd daarna in minder dan 24 uur gecomposteerd en verkocht in De Winkel op het Sportveld. Festivalbezoekers konden hier door een pay-what-you-wantmethode waarde toekennen aan hun eigen festivalgrondstof. In totaal werden er 96 zakjes vers festivalcompost verkocht en de komende dagen worden de laatste composteerbare materialen verwerkt. Dat bleef niet onopgemerkt. Omrop Fryslân interviewde Lab Vlieland over het snel-composteren.

Festivalprimeur met bagage

In samenwerking met PostNL maakten we het mogelijk bagage vanuit huis naar het campingterrein te sturen. Hiermee heeft Lab Vlieland de CO2-uitstoot beperkt door de mogelijkheid van het reizen met het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken. Aan het eind van het festival kon de bagage ook weer teruggestuurd worden. Wanneer bezoekers deze voor 12:00u ingeleverd hadden, ontvingen zij het de volgende dag al. Er werd flink gebruik gemaakt van de service, 84 bagagestukken werden vervoerd.

Goeie Reis!

Met het Goeie Reisprogramma werd de reis naar Vlieland gemakkelijk, aangenaam en ook nog eens duurzaam. Lab Vlieland berekende de duurzaamste reisopties, informeerde de bezoekers en bood een nieuw fossielvrij alternatief aan: de hele vloot van festivalbussen.nl was afgetankt met biobrandstof. 

Fossielvrije voertuigen

Om de totale CO2-uitstoot van Into The Great Wide Open te beperken, reed 90% van alle festivalvoertuigen op tweede generatie biobrandstof of elektrisch. Dit betekent dat cateraars, leveranciers, transport- en bouwvoertuigen 85% minder CO2 uitstootten dan normaal. Door het fossielvrije alternatief werd zo'n kwart van de transport CO2 bespaard en was hiermee volgens de Leeuwarder Courant een voorbeeld van duurzaamheid.

Generatorloze nacht op het Sportveld

Ook een doorbraak in het energieplan van het festival. Ooit stonden er 12 dieselaggregaten te loeien om het Sportveld van stroom te voorzien. In de afgelopen jaren werd dit in stappen teruggebracht tot twee generatoren op tweede generatie biobrandstof. Dit kon onder andere dankzij de batterij van Greener Power Solutions waardoor de generatoren efficienter kunnen draaien en de piekmomenten kunnen worden opgevangen. Waar vroeger werd besloten om de generatoren te laten draaien gedurende de nacht, ving de batterij met tien BMW i3 accus's dit jaar de nachtelijke stroombehoefte op.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland