home-icon
menu

Altijd leuk als er projecten binnen blijven sijpelen waar Lab Vlieland op een manier aan heeft bijgedragen in de ontwikkelingsfase. In 2018 gingen vijftien startups op uitnodiging van het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Lab Vlieland op handelsmissie naar de Wadden. De volledig fossielvrije handelsmissie liet zien dat het wel degelijk mogelijk is om te ondernemen op de Wadden. Lab werkte samen met Slow Mill, de installatie ie de kracht uit golven om weet te zetten in elektrische energie. Op Texel wordt nu energie opgewekt uit de golven. 

Fossielvrije handelsmissie werpt nog vruchten af: nu in de Texelse golven

"Texel werkt samen met het Nederlandse bedrijf Slow Mill aan een installatie die energie kan opwekken uit de beweegkracht van golven. Golfenergie noemen ze dat. In november 2020 is in de Kooyhaven van Breezand de eerste proefinstallatie te water gelaten, op zo'n vier kilometer van de kust van Texel. Op deze manier in ondiepe wateren stroom opwekken is uniek in ons land.

Het gaat nu nog om een schaalmodel. Maar als alles goed werkt, kan er al snel een volledige installatie het water op die zo'n honderd tot honderdtwintig huishoudens op het eiland van stroom kan voorzien."

Door Voor de wereld van morgenLees meer


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland