home-icon
menu

Op school heeft iedereen de welbekende tekening wel onder de neus gekregen: wolken die ontstaan door verdampt water vanuit de zee, waarna dat water weer naar beneden klettert op een berg, die het via de rivieren weer terugvoert naar het grote water, om zo de cirkel weer opnieuw te beginnen. Een simpel voorbeeld van hoe de waterkringloop werkt. Als de berg even verandert in een eiland en daar een aantal mensen, installaties en zoetwaterbel bij worden geschetst, is daar de waterkringloop van Vlieland. Niet alleen is deze volledig circulair, ook schijnt daar het lekkerste drinkwater ter wereld vandaan te komen.

De Waterroute verbeeldt de circulaire waterkringloop van Vlieland

De Waterroute brengt dit verhaal op interactieve wijze in beeld door middel van installaties langs een wandel-, hardloop- en fietsroute over het eiland. Volgend jaar pas, want nu wordt er nog gewerkt aan het ontwerp en de financiering. De ANWB-paddenstoelenveiling gaat dinsdag 1 juni om 12:00 van start, en de gehele opbrengst gaat naar de Waterroute. Nu staan er langs de fietspaden geen oude paddenstoelen meer maar nieuwe, en straks komt daar dus een educatief en recreatief project bij.

Met de opbrengst een project realiseren dat het eiland ten goede komt, dat was de boodschap die Gemeente Vlieland meegaf toen het de oude ANWB-paddenstoelen doneerde aan VVV Vlieland en Lab Vlieland. Met een paar lokale partijen om de tafel werd besloten dat het thema voor dit plan water zou zijn. Niet alleen omdat er trots verkondigd mag worden dat ‘s werelds beste water daar uit de kraan komt, ook omdat het Vlieland omlijst en allesbepalend is voor het landschap en alle andere vormen van leven.


De route staat nog in haar kinderschoenen, maar er liggen al schetsen voor de negen verschillende locaties die over het eiland verspreid te vinden zullen zijn. Elke plek vertelt iets over een ander gedeelte van deze volledig circulaire waterkringloop, zoals de zoetwaterbel die zich onder het eiland bevindt, hoe deze het eiland voorziet van drinkwater en hoe het gezuiverde water weer terug de zee in stroomt. Deze lessen worden gepresenteerd in de vorm van tekst en geluid, maar ook door middel van nog te bouwen installaties. Te voet en te fiets wordt de route interessant voor kinderen, volwassenen, eilanders, bezoekers, sporters en natuurliefhebbers. De Waterroute stippelt een nieuwe weg uit voor het beleven, begrijpen en vieren van water. 


Deze ontwerpen zijn slechts schetsen en nog geen definitieve weergave van de uiteindelijke installaties.

De ANWB-paddenstoelenveiling gaat dinsdag 1 juni 12:00 van start en loopt tot 13 juni 12:00. Alle Marktplaats-advertenties zijn verzameld op de website van de Waterroute. Hier is ook alle informatie rondom de veiling te vinden. 

Dit project is een initiatief van de VVV Vlieland, Staatsbosbeheer en Lab Vlieland en komt tot stand met dank aan Kampeerterrein Stortemelk, Into The Great Widen Open, Wetterskip Fryslân, Vitens, Stichting Aanloophaven Vlieland, de Noordwester, Provincie Fryslân (Iepen Mienskipsfûns), Gemeente Vlieland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân.

Foto: Tom van Huisstede


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland