home-icon
menu

Het zijn lang niet altijd de grote bedrijven die met de nieuwste uitvindingen komen. We zien steeds meer jonge mensen met goede ideeën de wereld veroveren. Boston is een voorbeeld van een stad met veel jonge ondernemers. De stad blinkt met name uit in de grote hoeveelheid bedrijfjes dat werkt aan oplossingen voor een schoner milieu. Lab Vlieland teamlid Anna was de afgelopen maanden in Boston om onderzoek te doen naar deze start-ups in opdracht van een groep Lab Vlieland partners. Een aantal van de duurzame oplossingen is het delen waard.

De beste plek om te werken aan een beter milieu: Boston

Altaeros Energies heeft de BAT ontwikkeld (Buoyant Airborne Turbine) en brengt een windturbine in de lucht middels een heliumring. De verschillende onderdelen van de BAT zijn los te vervoeren en snel te monteren, waardoor de BAT geschikt is voor afgelegen gebieden waar tijdelijk energie nodig is. Doordat de BAT tot een hoogte van 600 meter opgelaten kan worden, is het mogelijk om meer wind te vangen dan met de meeste turbines. Het aantrekkelijke van deze turbine is bovendien de tijdelijkheid: de BAT kan binnen 24 uur opgelaten worden en weer neergehaald wanneer nodig. Dat biedt dus perspectief wanneer horizonvervuiling een probleem vormt.

Het aanzicht van donkerblauwe rechthoekige zonnecellen, op daken of als zonneweide is bij veel mensen wel bekend. Sistine Solar heeft een technologie ontwikkeld waarmee zonnecellen op maat ontworpen kunnen worden. Hiermee kunnen ze dus ingezet worden als billboards of informatieborden, maar kunnen de zonnecellen ook helemaal geïntegreerd worden in de omgeving. Je zou dus bijvoorbeeld een dakpannenprint op panelen kunnen printen zodat je ze amper ziet liggen.

Grove is een ecosysteem dat het mogelijk maakt om vers eten binnenshuis te verbouwen. De basis van deze thuistuin is een aquarium met vissen. Het afval dat de vissen produceren wordt omgezet in stikstof en bacteriën, dat samen met water de perfecte biologische mest voor de moestuin is. Op deze manier is de thuistuin dus een duurzaam systeem en hoef je alleen het water op pijl te houden. Het systeem is bedacht door een aantal slimme techneuten die het belangrijk vinden dat het ook mooi in je interieur past.

Ook hier in Nederland spotten we talentvolle ondernemers. Bij Lab Vlieland hebben we een menukaart waar we die (nieuwe) oplossingen voor een schoner milieu aanbieden.

Lab Vlieland menukaart


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland