home-icon
menu

Een op alle fronten onstuimige zomer loopt ten einde. Weinig ruimte voor komkommertijd, er moesten bosbranden worden geblust. Een festival organiseren, of toch niet, of toch wel. Toch niet. Maar, sleutelen aan hoe de wereld beter kan worden ingericht staat altijd op de agenda. Eerst maar eens op kleine schaal, op en om Vlieland. In dit artikel updates over een aantal lopende projecten als de Elfstedentocht en de Waterroute, maar ook nieuwe ideeën zoals elektrische deelauto's voor de eerstvolgende Into The Great Wide Open en een tool waarmee de opbrengsten van duurzame projecten snel worden berekend.

Bekende en nieuwe projecten in een onbesuisde zomer

Into The Great Wide Open 
Aan de mooie plannen heeft het zeker niet gelegen, maar ze mochten de ijskast weer even in tot hopelijk volgend jaar. Het Goede Reis verhaal is gevoelsmatig allang onderdeel van Lab Vlieland, maar heeft nog nooit echt in werking kunnen treden. Bij dit systeem betalen kaartkopers een toeslag die ze in munten weer terug ontvangen mits ze duurzaam naar het festival reizen. Overigens hebben bezoekers die dat niet doen alsnog een goede reis, aangezien Lab Vlieland op andere manieren hun uitstoot opruimt. Groen gereisd wordt er dus hoe dan ook.

Nieuw is de samenwerking met MyWheels, waarbij elektrische deelauto’s door het hele land makkelijk kunnen worden gebruikt. Mensen die naar Harlingen reizen voor Into The Great Wide Open kunnen een zuinige auto huren voor een sterk gereduceerd tarief. De auto staat ook nog eens binnen handbereik - al is dit in de Randstad vaker het geval dan daarbuiten. Doordat zelfs de laad- en parkeerkosten gratis zijn, is het als gezin voordeliger om op deze manier te reizen dan met het openbaar vervoer. Zo wordt duurzaam reizen ook op deze manier vergemakkelijkt.

Nog een nieuwe toevoeging aan de duurzame line-up op het festival is het gebruik van volledig herbruikbaar servies. Zo hoeft er niets te worden weggegooid en wordt de afvalstroom zo veel als mogelijk ingeperkt. Moet alleen het corveerooster wat worden uitgebreid. 

De Waterroute Vlieland
De online ANWB-paddenstoelen veiling van afgelopen juni is met 32.038 euro op de teller afgerond. De paddenstoel die altijd voor de veerterminal van Rederij Doeksen heeft gestaan kwam als winnaar uit de bus, met een bedrag van 2660 euro. De paddenstoelen staan nu onder anderen in Hoorn, Huizen, Renswoude, Ugchelen, Laag-Keppel, Ermelo, Sint Annaparochie en zelfs Luxemburg. In achtertuinen, vooral. De laatste paddenstoel die nog over is gebleven wordt eind dit jaar geveild in een fysieke veiling op Vlieland, speciaal voor lokale ondernemers. Zo blijft er nog een wijzer extra op het eiland. Van het Iepen Mienskipsfûns ontving de Waterroute bovenop de al toegezegde bijdrage een bonus, die het fonds uitreikt aan het project dat het een extra warm hart toedraagt. Daarnaast heeft de Waterroute ook van het Natuur- en Recreatiefonds een bijdrage ontvangen.

Zo breekt er in de loop van deze weken de afrondende fase van de financiering aan. De Waterroute, een wandel- en fietsroute die op Vlieland de circulaire waterkringloop van het eiland in kaart brengt, is naar verwachting eind 2022 af.

Meer informatie over de Waterroute Vlieland is te vinden op de website

Environment-i-meter 
In samenwerking met de Universiteit Utrecht heeft Lab Vlieland de Environment-i-meter ontwikkeld, een tool waar mee gemakkelijk een analyse gemaakt wordt van de mate waarin een project circulair en duurzaam is. Speciaal voor Into The Great Wide Open ontwikkeld, maar eigenlijk te gebruiken voor allerlei duurzame projecten en festivals. Je stopt er data voor toekomstige scenario’s in, en er rolt informatie uit waarmee snel te zien is wat voor effect die maatregelen zullen hebben op het gebied van duurzaamheid. De tool is op aanvraag gratis te verkrijgen van Lab Vlieland, en ook is er desgewenst begeleiding om de tool te gebruiken. 

Geinteresseerden kunnen contact opnemen met daan@labvlieland.nl.

Greendeal
Verschillende circulaire festivals en internationale partners schuiven zo nu en dan aan tafel voor de bespreking van de Greendeal. Zo raakt iedereen op de hoogte van vernieuwende ideeën over hoe festivals te verduurzamen, pilot projecten en koplopers op het gebied van de duurzaamheidstransitie.

Meer informatie over de Greendeal is te vinden op de website

De Elfstedentocht
Aan het begin van de zomer zat Lab Vlieland weer met de organisatie van de Elfstedentocht om tafel. Dit evenement is misschien wel koploper in datgene waar de gehele evenementensector de afgelopen 1.5 jaar mee te maken heeft gehad: omgaan met het idee dat het (waarschijnlijk) niet door gaat. In dit geval ook nog eens heel zichtbaar door de directe gevolgen van klimaatverandering. Ieder jaar produceert de organisatie het evenement helemaal zodat het, als het kan, binnen een mum van tijd uit de Friesche grond gestampt kan worden. Samen met de organisatie keek Lab Vlieland via een aantal sessies naar wat duurzaamheid voor de tocht der tochten betekent. Er is geanalyseerd welk laaghangend fruit direct aan te pakken is en hoe de komende jaren constructieve maatregelen doorgevoerd kunnen worden om de impact van het evenement op de omgeving te minimaliseren. Komende winter hopen we dat de tocht, net als andere evenementen, kin trochgean.

Geinteresseerd in een dergelijke sessie? Neem contact op met daan@labvlieland.nl. 

Op de hoogte blijven kan ook via onze kanalen op Instagram en Twitter


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland