home-icon
menu

Fossielvrij rijden/varen? Het kan nu ook met uw eigen vrachtwagen, bus of boot!

Lab Vlieland werkt aan de circulaire economie. Hiervoor moet o.a de CO2 uitstoot drastisch naar beneden en moeten we af van fossiele (aardolie en gas) energie bronnen. Dat lijkt lastig o.a. voor de (weg/water/lucht) transport sector. Voordat we over kunnen naar elektrisch, waterstof en andere hernieuwbare energie dragers, zijn we nu nog vaak aangewezen op (fossiele) diesel. Voor al het bestaande en voorlopig nog rijdende/varende diesel materieel is er nu echter een fantastische tussen oplossing.

Blauwe diesel (ook wel bekend als: geavanceerde biobrandstof, HVO-UCO B100 of Biopower). Voor meer info zie hieronder.

Nog niet alle tankstations in Nederland verkopen deze brandstof, maar er zijn er gelukkig al wel steeds meer. Hieronder de Blauwe diesel-kaart om de biobrandstof tank-plekken in Nederland makkelijk te kunnen vinden en er direct naartoe te navigeren.

Laatst geüpdate op 9-8-2018

Blauwe diesel info

Met Blauwe diesel kunnen (bijna) alle bestaande diesel motoren - dus ook die van u - 85% CO2 besparen en fossielvrij rijden/varen (en zelf vliegen; KLM-pilot vanuit LA). Het is een zo gehete drop-in-fuel, het kan gewoon bij de fossiele diesel in de tank, het schaadt de motor niet, integendeel, het is vaak zelfs beter voor de motor. Deze brandstof voldoet aan de EN-15940 norm. Kwalitatief te vergelijken met geoptimaliseerde diesels, maar dan geheel fossielvrij. Het vlokt niet, vervuilt de tank niet, slipt geen brandstoffilters dicht en het ruikt niet naar snackbar. Het is gemaakt van reststromen uit de voedsel en papierindustrie, dus zit het geen landbouwgrond, biodiversiteit of voedselprijzen in de weg. En het kost slechts een 10-15ct per liter extra (ex btw)(afhankelijk van de dagprijs).
 
Kortom het is technisch, financieel en qua duurzaamheid het beste fossielvrije alternatief dat momenteel voor diesel motoren op de markt verkrijgbaar is. 
 
Voor uitgebreide informatie over specifieke Blauwe diesel (HVO-UCO B100) specificaties, emissie reducties etc. zie: