De Stille Vloot

Schoner vervoer tijdens Into The Great Wide Open

Onder de naam De Stille Vloot krijgt ‘elektrisch rijden’ een prominente plek binnen het duurzaamheidsprogramma van het Into The Great Wide Open-festival (ITGWO) op Vlieland. Het doel van deze exercitie is om de mogelijkheden van elektrisch vervoer tijdens een evenement verder te onderzoeken: in welke mate is het praktisch, wat levert het op aan reductie van CO2-uitstoot en wat zijn alternatieve mogelijkheden voor de accu’s.

De Stille Vloot moet een opmaat zijn naar de koppeling van elektrische transportmiddelen aan de stroomvoorziening op het festivalterrein.

In de praktijk betekent dat de inzet van elektrische auto’s in plaats van reguliere vervoersmiddelen op ITGWO 2014 voor onder andere het vervoer van artiesten op het vasteland en op het eiland, en als serviceauto’s voor het infrateam. Ook de TCR-lijnbus op het eiland zal vervangen worden door een elektrische variant. Elektrische auto’s worden tevens ingezet als transportmiddel voor de tv-ploeg van Vrije Geluiden en voor publieksacties.

De Stille Vloot beschikt ook over een zeilschip. Dit initiatief komt vanuit Men Who Sail, een organisatie die CO2-neutraal vracht vervoert met oude zeilschepen van de Bruine Vloot. Voor ITGWO vervoeren zij alle kunst, lokaal bier en biologische wijn met de tjalk De Noordstar naar het eiland.

Met De Stille Vloot draagt denktank en proeftuin Lab Vlieland bij aan de bewustwording van het publiek en worden wellicht ook andere festivals geïnspireerd. Daarnaast is De Stille Vloot goed voor het eiland; een liter brandstof laat namelijk nergens zo’n grote footprint achter als op een Waddeneiland.

Onze Stille Vloot:

  • 5x Tesla Model S
  • 1x Volvo lijnbus
  • 1x Renault Kangoo Maxi ZP
  • 1x Renault Kangoo Maxi ZE VAN
  • 1x FM 50 Frisian Motors
  • 1x Tjalk Noordstar

Partners:

Frisian Motors, Men Who Sail, Tesla, Provinsje Fryslân, Renault, Volvo, The New Motion, Bluekens

De Stille Vloot