projecten

De Festivalproeftuin

De Festivalproeftuin

Kringlopen sluiten met Vlielandse thee

Op Into The Great Wide Open wordt geëxperimenteerd op kleine schaal om uiteindelijk duurzame transitie te versnellen. Zo verschenen in 2015 energie onafhankelijke plekken waaronder de Strandtuin. In de Strandtuin werd 10 dagen lang kennis en kunde verzameld, in de praktijk gebracht en gedeeld met makers, badgasten en eilanders. Afgelopen jaar even iets anders; een theetuin waar het draait om kringlopen sluiten. Afval dus.
Andere Geluiden

Andere Geluiden

Een serie inspirerende lezingen voor jong en oud

Een ander geluid, met de blik vooruit. Dat is het motto van de serie lezingen die afgelopen zomer plaatsvond op Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland. Lezingen van spraakmakende figuren als Govert Schilling, Samuel Levie, Simon Rozendaal en Joost Platel. Lezingen die de geest van de badgast en de eilander slijpen. En vooral ook lezingen die een progressieve inslag hebben. Want, zo slecht gaat het niet met de wereld, sterker nog: alles wordt beter, om de titel van Simon Rozendaals jongste boek te parafraseren.

De Werkplaats

De Werkplaats

Duurzame oplossingen voor festivalproducties

Lab Vlieland komt voort uit de festivalwereld, een sector waarin we ons thuis voelen. Zo is Innofest voorgekomen uit het Lab: Een samenwerking tussen festivals, provincies, kennisinstellingen en bedrijfsleven in Noord Nederland waarbij festivals worden ingezet als proeftuinen voor innovatie. Naast dit alles runt Lab Vlieland een werkplaats. Een klusbedrijf dat voor diverse opdrachtgevers duurzame festivalproductie-onderdelen uitvoert. Hier worden ideeën tastbaar gemaakt en in de praktijk gebracht.

Innofest

Innofest

Festivals als testplek voor innovatie

Festivals openstellen als proeftuin en aanjager van innovaties. Dat is het doel van Innofest, een samenwerkingsverband tussen acht festivals in Noord-Nederland dat vorige week onder grote belangstelling gelanceerd werd op Eurosonic/Noorderslag in Groningen. Met steun van lokale en regionale overheden en het bedrijfsleven moet Innofest ook bijdragen aan een beter en innovatiever ondernemersklimaat in Het Noorden. Lab Vlieland is vanaf het begin bij Innofest betrokken geweest.

Onderzoeksjournalistiek

Onderzoeksjournalistiek

Gedegen onderzoek in een journalistieke performance.

In samenwerking met Human dagen we met een workshop Onderzoeksjournalistiek jonge journalisten uit om projecten op het gebied van duurzaamheid grondig te onderzoeken en hiervan verslag te doen. De onderzoekers/journalisten vormen teams met animators, filmmakers en andere creatieven. Ze werken binnen de workshop intensief samen en zoeken originele, aansprekende manieren om hun verhaal te publiceren.

Vlieland energie-onafhankelijk in 2020

Vlieland energie-onafhankelijk in 2020

Lokale energievoorziening uit duurzame bronnen

De Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog hebben in 2007 een stevige gezamenlijke ambitie geformuleerd om in 2020 volledig zelfvoorzienend te zijn op het gebied van duurzame energie- en watervoorziening. Deze ambitie is vastgelegd in het ambitiemanifest Waddeneilanden ‘De energieke toekomst’ en in september 2007 door alle eilander gemeenteraden ondertekend.

Gemeente Vlieland gaf Lab Vlieland de opdracht om de rol van aanjager te vervullen in het verwezenlijken van deze ambitie. Op deze pagina vind je alle informatie over dit project.

Innovatie Afvalstromen

Innovatie Afvalstromen

Onderzoek naar nieuwe technieken en oplossingen om afval te verwerken

Vanuit Universiteit Twente onderzochten internationale studenten in opdracht van Lab Vlieland de afvalstromen op Vlieland, met de focus op innovatie ter bevordering van zero food waste. Uit dit onderzoek blijkt dat er op het eiland geen afval wordt gerecycled. Op ITGWO laat met name het kinderprogramma zien hoe je op een goeie, leuke manier afval kunt hergebruiken.

De Stille Vloot

De Stille Vloot

Schoner vervoer tijdens Into The Great Wide Open

Onder de naam De Stille Vloot krijgt ‘elektrisch rijden’ een prominente plek binnen het duurzaamheidsprogramma van het Into The Great Wide Open-festival (ITGWO) op Vlieland. Het doel van deze exercitie is om de mogelijkheden van elektrisch vervoer tijdens een evenement verder te onderzoeken: in welke mate is het praktisch, wat levert het op aan reductie van CO2-uitstoot en wat zijn alternatieve mogelijkheden voor de accu’s.

Kraanwaterproject

Kraanwaterproject

Expertise op het gebied van kraanwater.

Samen met We Tap Water is Into The Great Wide Open sinds 2011 bezig met een kraanwaterproject. Het doel was om minder of geen pallets met flesjes Spa Blauw naar het eiland te varen, maar het duinwater op het eiland zelf te drinken. Lab Vlieland heeft het kraanwaterproject op zich genomen en richt zich daarbij op het festival en het eiland.

Menukaart

Concrete diensten en producten voor evenementen

Een menu vol handige, duurzame producten en diensten voor evenementen.