We zaten in een grote kring, rondom een denkbeeldig kampvuur. In het midden van de grote zaal in De Bolder stond eilander Søren Hermansen van Samsø, in Denemarken. Hij was uitgenodigd door Lab Vlieland om zijn kennis en ervaring op het gebied van de overgang naar duurzame energie op eilanden te delen.
“Hoe je die duurzame onafhankelijke toekomst bereikt doet er nu nog niet toe”, zei hij. Het begint bij de mensen en de wil. Als die er zijn, volgt de weg vanzelf. Hermansen introduceerde daar zelfs een nieuw begrip voor: commonities. Een samentrekking van gemeenschappen (communities) die een gemeenschappelijk belang (in common) gemeen hebben.
Hermansen's missie zaterdag was meer dan succesvol. De voltallige kring schaarde achter het idee dat we het samen moeten doen. Als eiland. En dat er een masterplan moet komen waar de gemeenschap zich over kan uitspreken. En dat we waar mogelijk de hulp van buiten moeten inzetten. Want ook daar zit heel veel kennis en kunde waar Vlieland zijn voordeel mee kan doen.
Lab Vlieland bood zijn diensten aan als ondersteuner van de gemeenschap en Hermansen nodigde de kring uit om langs te komen op Samsø om te kijken hoe zij het daar gefixt hebben.
Vlielanders zullen dan niet de eerste Nederlandse bezoekers van Samsø worden. Onlangs nog bezocht het koningspaar het Deense eiland in het Kattengat om zelf het wonder van Samsø van dichtbij te bekijken, waarbij ze gelijk Hermansen een koninklijke onderscheiding opspelden.
Deze man dus, die ook Japan en de V.S. adviseert over duurzame energie, biedt zijn hulp aan om Vlieland te ondersteunen naar energie-onafhankelijkheid in 2020.
Aan Vlieland de keus om die kans te benutten.