home-icon
menu

De ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken door een fossielvrij Into The Great Wide Open. Dat is de stip aan de horizon waar het festival samen met Lab Vlieland in stappen naartoe werkt. Maar niet alleen fossielevrij, ook onnodig afval, gebotteld water en wegwerpbekers pakken we aan.

De afgelopen jaren hebben we voortgang geboekt door onder andere gratis drinkwater aan te bieden en het drinkwaterpunt te bouwen. Maar ook door het gebruik van grijswater toiletten, het gebruik van hardcups (afwasbare bierglazen) en de vermindering van fossiele brandstoffen door slimme energie-oplossingen. Zoals dat vorig jaar bijvoorbeeld bij de Strandtuin is gedaan. Deze editie hebben we weer onze handen vol gehad aan nieuwe ontwikkelingen. Meestal zijn deze onzichtbaar op het festival maar kraakhelder op onderstaande kaart.

*Dit is ook het jaar waarop Innofest is gelanceerd. Innofest is een samenwerkingsverband tusse provincies, gemeenten en festivals in Noord-Nederland en draagt bij aan een beter en innovatiever ondernemersklimaat in het Noorden. De focus van Lab Vlieland ligt op het aanjagen van ecologisch duurzame innovaties.

Bekijk hieronder de kaart en klik op alle markers om te zien wat er op die plek gebeurd. Scroll verder naar beneden voor achtergrondinformatie.

1. Het Vlielands Theepaviljoen

(IJs)thee en cocktails van Vlielandse wilde planten en kruiden gekweekt op het eiland met groenafval van Into The Great Wide Open 2015.

In het Vlielandse Theepaviljoen wordt geëxperimenteerd met het sluiten van kringlopen op het festival. Hier worden op het eiland gekweekte kruiden en échte Vlielandse wilde planten gebruikt om heerlijke thee, ijsthee en alcoholische cocktails te maken. Maar wat het zo bijzonder maakt is dat daar het afval van Into The Great Wide Open 2015 voor is gebruikt. Het groenafval is namelijk als compost gebruikt om de kruiden te laten groeien. Tijdens Here Comes The Summer zijn ze geplant en nu worden ze geoogst, verwerkt en wordt er thee van getrokken. Het Vlielands Theepaviljoen is onderdeel van de Greendeal van het festival en in samenwerking met Weltevree, De Koffie Juffer, de Academie voor Popcultuur en Paul Blakemore.

  • Bij De IJsbaan

2. Festivallocatie op fossielvrije brandstof

Alle eigen stroomproductie van Into The Great Wide Open draait op biodiesel van afvalstromen.

De ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken door een fossielvrij Into The Great Wide Open. Dat is de stip aan de horizon waar het festival samen met Lab Vlieland in stappen naartoe werkt. Met dit jaar wel een hele grote stap. Into The Great Wide Open draait geheel op biobrandstof van en in samenwerking met Goodfuels. Hiermee reduceert het festival 70% van zijn CO2 uitstoot en is het 100% fossielvrij als het gaat om eigen stroomproductie. Lab Vlieland is ook aanjager van de duurzame ambities van het eiland en heeft de ambitie om een biodieselinstallatie op Vlieland te laten landen. Het idee is om daar op basis van gebruikt frituurvet van het eiland, biodiesel te maken. Naast alle voordelen voor het milieu is dit dus ook een icoonproject voor het eiland.

  • Sportveld
  • De Open Plek
  • Bij De IJsbaan

3. Water Achter Duinen, de waterfles.

De waterflessen van W.A.D. zijn een ode aan het Vlielandse kraanwater en onder andere hier verkrijgbaar.

Into The Great Wide Open en Lab Vlieland zijn liefhebbers van kraanwater, maar we zijn al helemaal fan als het gaat om het Vlielandse kraanwater: W.A.D. Hier komt het kraanwater van de Vlielandse duinen en het is lekker, gezond en goed voor het milieu. Vergeleken met gebotteld water is W.A.D. zelfs honderd keer duurzamer en ook nog eens duizend keer goedkoper. De waterfles is een ode aan kraanwater en in het bijzonder de water-onafhankelijkheid van Vlieland.

  • Sportveld (bij de winkel)
  • Bij De IJsbaan (bij het Vlielandse Theepaviljoen)

4. De Vlieland Energiemixer van Wadden Ecobits

Bij de maquette van Wadden Ecobits schuiven we met de mogelijke duurzame energiebronnen van Vlieland.

De energiemixer van Wadden Ecobits werd samen met Vlielandse kinderen gemaakt. Het is een grote maquette van het eiland waarmee je met duurzame energiebronnen zoals windmolens, zonnepanelen of waterkrachtcentrales kunt schuiven en met deze energiemix Vlieland op je eigen manier energieneutraal kan maken. Hoe krijg jij Vlieland energieneutraal? De energiemixer is onderdeel van het Into The Great Wide Open kinderprogramma en is in samenwerking met IVN Noord, de Jutter (de nieuwe brede school op Vlieland) en Things IO.

  • Kolderplein

5. Watertappunt Fountain of Wayne

Sinds Into The Great Wide Open 2015 vloeit er water uit de Fountain of Wayne, het watertappunt zoals dat is bedacht door Into The Great Wide Open voor het eiland en zijn badgasten.

Vlak voor de vorige editie van het festival werd de Fountain of Wayne geopend door de burgermeester van Vlieland, die stelde dat Vlieland trots mag zijn op deze voorziening èn zijn kraanwater, afkomstig uit de waterbel onder het eiland. Het waterpunt is in gebruik genomen draaide het afgelopen jaar overuren, geen rijen hoor, maar er werd wel flink getapt door eilanders, badgasten, festivalbezoekers en sportende kinderen: Uiteraard, normaal is het sportveld geen festivallocatie maar een sportveld. Proef hier het kraanwater van Vlieland. 1 Tip: Neem je bidon, waterdrager of W.A.D. waterfles mee.

  • Kampweg

6. Drinken uit hardcups

Drinken met een kleinere voetafdruk kan zo eenvoudig zijn als hardplastic bekers.

Op Into The Great Wide Open drinken we uit hardcups en dat is goed voor het milieu. Plastic wegwerpbekers zorgen, letterlijk, voor een berg plastic afval. De hardplastic-bekers blijven het hele festival (en daarna) in gebruik. Vieze bekers worden ingezameld en afgewassen in water waar we op sommige locaties nog wat anders slims mee doen: toiletten doorspoelen.

  • Sportveld
  • De Open Plek
  • Bij De IJsbaan

7. De Stille Vloot

In samenwerking met Men Who Sail wordt (kinder) kunst, wijn, bier en koffie voor ITGWO naar het eiland vervoerd.

Sinds 2014 vaart de Stille Vloot over de Waddenzee, van Amsterdam naar Vlieland. In dat ene jaar waarin we met 5 tesla’s en een handvol elektrische bussen was er nog maar 1 boot, inmiddels zijn het er meerderen. De vrachtzeilschepen van Men Who Sail varen CO2-neutraal met kunst, kinderkunst, wijn, bier en koffie naar het eiland. Naast duurzaam vervoer is zo’n tocht ook zeer bijzonder. Zien is geloven: <Link naar docu>

  • Jachthaven

8. Grid 2 Go accusets

Deze slimme accusets zorgen voor stroombesparing en verlagen de benodigde hoeveelheid (bio)brandstof.

Grid 2 Go is een systeem waardoor de aggregaten minder draaiuren hebben. 40 kVA accusets worden hierbij gekoppeld aan een generator. Hierdoor maakt de generator in de opbouw 90% minder draaiuren en tijdens het festival draait de complete nachtspanning van de locatie op deze accu. Een allergie voor cijfers of een technobeet? Grid 2 go zorgt simpelweg voor meer efficiëntie en daardoor (veel) minder energieverbruik.

  • De Open Plek
  • Bij De IJsbaan.

9. The Reflector van Sander Välk

Lab Vlieland nodigt jonge creatieven uit om zich op locaties als deze te presenteren en manifesteren. Het ontwerp van Sander geeft bezoekers een nieuw perspectief.

Dit jaar maakt 'industrieel ontwerp’ student Sander Välk van de TU Delft ‘De Reflector, een ontwerp dat de festival bezoeker een nieuw perspectief geeft. De interactie die de Reflector biedt, centreert je in en onthecht je van je (sociale) wereld. Dit uitnodigende ontwerp werpt een ander licht op jezelf en de wereld om je heen.

  • Net buiten Bij De IJsbaan

10. Green Battery in plaats van aggregaat

Een Groene batterij die ’s nachts en tijdens op- en afbouw stroom levert zodat de aggregaten uit kunnen.

Groene batterijen in plaats van (bio)dieselaggregaten, zo ver zijn we nog niet. Wel zetten we de batterijen in waar kan. ’s-Nachts bijvoorbeeld, dan hebben we relatief maar een beetje stroom nodig. Maar ook tijdens op- en afbouw wordt de Green Battery ingezet. De aggregaten staan dan uit; kunnen we in ieder geval rustig slapen.

  • Sportveld

11. Cascadeschakeling

3 kleine aggregaten met cascadeschakeling in plaats van 1 grote aggregaat bespaard een enorme hoeveelheid diesel.

Op het festival komt de grootste stroomvraag, uiteraard, van de grootste locatie: Het Sportveld. De stroomvraag is hier eigenlijk vooral medium maar kent ook pieken wanneer er een spectaculaire lichtshow plaatsvindt, zoals bij Oscar & The Wolf vorig jaar. Om dat aan te kunnen moet er veel capaciteit zijn, die meestal ongebruikt blijft. Met cascadeschakeling vervangen we 1 grote aggregaat voor 3 kleintjes die samen net zo’n grote capaciteit hebben, maar waarvan er 1 of 2 uit kunnen worden geschakeld wanneer de stroomvraag medium of weinig is. Een logische stap, maar technisch een behoorlijke uitdaging.

  • Sportveld

12. Meten is weten, een dag lang stroom meten.

In een 24-uurs meting wordt het verbruik van podia en individuele cateraars vastgelegd om de energierekening bij het juiste adres te krijgen.

Samen met Watt Now doen we stroommetingen op Into The Great Wide Open om een beeld te krijgen van het stroomgebruik op het festival. Met 40 meters krijgen we inzicht in de hoeveelheid stroom per cateraar, per locatie en in welke tijd. Het doel is om op termijn het eerste festival te zijn dat zijn cateraars en andere partijen de door hun verbruikte electriciteit kan laten betalen in plaats van vaste tarieven te rekenen. Daarnaast is het hogere doel van Into the Great Wide Open en Lab Vlieland om alle generatoren te vervangen door accupakketten. Hiervoor zijn de meetgegevens van Watt Now noodzakelijk.

  • Sportveld

13. Lab Vlieland Roggen

Triomf, Lab Vlieland en het festival ontwikkelden een tentluifel, Rog genaamd, om uit te wisselen en (heel) vaak te gebruiken.

In 2014 zijn speciaal voor Into The Great Wide Open een aantal tentluifels ontwikkeld. Een rog van 6x6 meter zonder scheerlijnen met een esthetische vormgeving maar vooral functioneel, verplaats- en schakelbaar. Bij (plotselinge) verslechterde weersomstandigheden, zoals regen, is de Rog snel op te zetten om te dienen als overkapping. Zelf een feestje? De roggen zijn te huur.

  • Verspreid over het festival

14. Lab Vlieland Prikkabel

Een leuke slinger met mooie lampjes, maar dan 1,5 kilometer lang, energiezuinig en gewoon voor in het stopcontact.

Voor wie nog nooit van popa lichtmasten heeft gehoord: dat zijn lichtmaster met meestal fel licht, soms een eigen (fossiele) dieselaggregaat en net missen net wat sfeer. Een energiezuinig alternatief was eenvoudig te bedenken: een lange slinger met een hoop mooie en zuinige led-lampjes. We zijn er mee aan de slag gegaan en kijk eens: Er brandt licht.

  • Route tussen Sportveld en de Bolder
  • Fietsenstalling tussen Sportveld en de Bolder

15. Geheime Green Battery

Kunstwerk zonder voetafdruk door deze mobiele accu.

Voorheen dachten we dat deze groene batterij verstopt zou zijn, nu dus niet meer. Deze mobiele accu ondersteunt het kunstwerk van ‘Het Blauwe Uur’ op 3 geheime plekken op Vlieland. De Green Battery draait op groene stroom en vervangt een dieselaggregaat.

  • Kunstroute

16. Green Deal van Into The Great Wide Open

Een afvalvrijfestival, een stip aan de horizon als het gaat om afval op ITGWO.

Samenwerken is nooit een slecht idee, Into The Great Wide Open werkt samen met de festivals Amsterdam Open Air, DGTL, Extrema Outdoor, Mysteryland, Solar Weekend, Welcome to the Future, Zwarte Cross en de organisaties NederlandSchoon en Green Events Nederland aan een afvalvrij festival. Op ADE Green afgelopen oktober ondertekende de organisaties de Green Deal.

  • Verspreid over het festival

17. Saberbeads

Triomf en Lab Vlieland verlichten je pad met zuinige ledlampen op accusetjes: de Saberbead.

Verdwalen tijdens je eerste keer op Into The Great Wide Open wanneer je even van de geasfalteerde weg afwijkt, het overkomt je. Laat staan als het donker is. Deze zuinige doorlusbare ledlampen helpen je in het donker van locatie naar locatie.

  • Routes tussen de locaties

18. GFT scheiden & compostbakken

Achter de schermen wordt GFT afval opgehaald en in de loop van het jaar gecomposteerd om volgend jaar weer als grondstof te gebruiken.

GFT scheiden doe je thuis, en dat doen we ook op ITGWO. De cateraars worden gevraagd GFT te scheiden, wij halen het op (meestal met een bakfiets) en brengen het naar de compostbakken. Lab Vlieland stelt zich ten doel kringlopen te sluiten en afvalstromen te veranderen in grondstofstromen. Het groenafval laten we composteren en gebruiken we volgend jaar voor wat leuks. PS het groenafval van vorig jaar is gebruikt voor de thee in het Vlielands theepaviljoen.

  • Bij Staatsbosbeheer.

19. Gratis drinkwater

Een watertappunt waar bidons kunnen worden gevuld. Tijdens het festival worden geen plastic flesjes water meer verkocht of geschonken.

Into The Great Wide Open en Lab Vlieland zijn liefhebbers van kraanwater, maar we zijn al helemaal fan als het gaat om het Vlielandse kraanwater: W.A.D. Hier komt het kraanwater van de Vlielandse duinen en het is lekker, gezond en goed voor het milieu. Vergeleken met gebotteld water is W.A.D. zelfs honderd keer duurzamer en ook nog eens duizend keer goedkoper: gratis in dit geval. Ook bij de Fountain of Wayne en bij iedere bar op het festival is gratis kraanwater verkrijgbaar.

  • De Open Plek

20.Bekerbar en grijs spoelwater

Het spoelwater van de barren op het sportveld wordt hergebruikt om toiletten door te spoelen.

De helft van alle toiletten op Into The Great Wide Open wordt gespoeld met grijs water. Op een aantal locaties gebruiken we het spoelwater van de barren om het toilet mee door te trekken. Warm water uit de vaatwasser gaat met een sopje door het toilet.

  • Sportveld

Innofest

21. Festihulp

Een soort broodfonds voor festivalgangers, voor de Into The Great Wide Open vrijwillgers.

De festihulp helpt de deelnemers om in geval van pech toch zo veel mogelijk onbekommerd door te kunnen gaan met het festival. Als er iets mis gaat (verlies, diefstal, schade) met de spullen die je nodig hebt om te slapen, te reizen, te communiceren of te betalen, dan zorgen wij voor een (tijdelijke) oplossing. Bijvoorbeeld: als je tent is weggewaaid, dan zorgt de festihulp voor een vervangende slaapplek of keert het tijdelijke fonds de schade uit. Het concept wordt getest met de vrijwilligers van Into The Great Wide Open.

  • De Nulck

22. Ecotoiletten

Composttoiletten, zonder water.

Local Wise biedt een kringloop toiletwagen, zonder wateraansluiting en waarbij het compost wordt hergebruikt. Tijdens Into The Great Wide Open testen zij deze wagen voor het eerst en kijken zij of het een vervanging kan zijn voor watergespoelde toiletten.

  • Bij De IJsbaan

23. Telsensor

Automatisch weten hoe druk het is.

Studenten van de Hanzehogeschool Institute for Engineering hebben een sensor ontwikkeld die automatisch voetgangers, fietsen en auto’s kan tellen. We testen of deze sensor een oplossing kan zijn om automatisch te weten hoeveel bezoekers er ergens binnen zijn. Als dit goed werkt, kunnen we in de toekomst bezoekers beter informeren over de drukte op een bepaalde locatie.

  • De Open Plek

24. Waste = waarde

Kansen voor ondernemers in het festivalafval

Met het afval van een festival kun je een boel dingen doen. De studie Future Planet Actions kijkt tijdens het festival welke waardevolle afvalstromen er zijn en maakt hiervan een dwarsdoorsnee. Na het festival kijken zij samen met Antea Group welke kansen er liggen voor ondernemers om hiermee te innoveren.

  • Verspreid over het festival