home-icon
menu

In samenwerking met Human dagen we met een workshop Onderzoeksjournalistiek jonge journalisten uit om projecten op het gebied van duurzaamheid grondig te onderzoeken en hiervan verslag te doen. De onderzoekers/journalisten vormen teams met animators, filmmakers en andere creatieven. Ze werken binnen de workshop intensief samen en zoeken originele, aansprekende manieren om hun verhaal te publiceren.

Zo werd onder de naam Write Here Write Now het werk van 10 UvA-studenten van de master Journalistiek en media gepresenteerd op Into The Great Wide Open. In de vorm van een journalistieke performance werd aan de hand van videoportretten, datavisualisaties en gedegen onderzoeksjournalistiek een beeld gegeven van duurzame energie in al haar facetten. Een experiment in nieuwe vertelvormen.

Want hoe vertel je in een festivalwaardige vertelvorm het verhaal van transities naar schone energie? Over bureaucratie en NIMBY mensen. Over de voor- en nadelen. Over propaganda en de waarheid. Over hoe reeds geslaagde projecten tot stand kwamen en de toekomst.

De studenten kregen hulp van regisseur Gérard van Kalmthout, illustrator Anne Caesar van Wieren en acteur Klaas Postmus waardoor vervolgens de voorstelling op Into The Great Wide Open tot stand kwam. Ook krijgt het werk een plek op het web in deze publicatie: Energie-onafhankelijk Vlieland? Een journalistiek onderzoek op ITGWO.

Voor meer informatie over onderzoeksjournalistiek kun je contact opnemen via info@labvlieland.nl.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Lab Vlieland