home-icon
menu

De Vlielandse ANWB-paddenstoelen hebben menig voorbijganger wegwijs gemaakt met de wegen die leiden naar strand, haven of dorp. Vorige zomer was het tijd voor nieuwerwetse wijzers. Daarop schonk Gemeente Vlieland de oude pilaren aan VVV Vlieland, met als doel ze te veilen en met de opbrengst een plan te realiseren dat het eiland ten goede komt. Daaruit ontsproot het plan voor de Waterroute, die naar verwachting begin 2022 af is. Voor nu ligt de focus op het vullen van de spaarpot. Van 1 tot en met 13 juni 2021 worden de 19 ANWB-paddenstoelen geveild. 

De Vlielandse ANWB-paddenstoelen hebben menig voorbijganger wegwijs gemaakt met de paden en duinopgangen die leidden naar strand, haven of dorp. Maar vorige zomer was het tijd voor nieuwerwetse wijzers. Daarop schonk de Gemeente Vlieland de oude paaltjes aan de VVV Vlieland, met als doel ze te veilen en met de opbrengst een plan te realiseren dat het eiland ten goede komt. Met een paar lokale partijen om de tafel werd besloten dat het thema voor dit plan water zou zijn. Niet alleen omdat er trots verkondigd mag worden dat ‘s werelds beste water daar uit de kraan komt, ook omdat het Vlieland omlijst en allesbepalend is voor het landschap en alle vormen van leven.

Over 2020 valt een hoop te schrijven, maar daar zijn we zo onderhand ook wel weer klaar mee, dus we doen dat nog maar een klein beetje. Ondanks alles zat het Lab vorig jaar niet stil, integendeel. Er werden lezingen gegeven, overzichten gemaakt om groene daden voor anderen toegankelijker te maken en er werden circulaire festivals voorbereid - al worden deze pas uitgevoerd als de situatie dat toe laat. De lijst met projecten hieronder is met de ingang van een nieuw kalenderjaar niet ten einde gekomen: in 2021 wordt doorgewerkt aan een betere en groenere wereld.

Drink je water vooral uit de kraan, installeer een compostbak en verzend je pakketjes via een groene weg. Reis te voet, per fiets of met de trein, en als je toch moet vliegen, compenseer dan de CO2-uitstoot van de vlucht. Een betere wereld kan inderdaad best beginnen bij jezelf, eenlingen kúnnen verandering teweeg brengen - precies het thema dat Into The Great Wide Open dit jaar aansneed met Het Tijdschrift. Eind deze zomer verscheen het honderdvijftig pagina's dikke werk vol essays, fotoseries en verhalen. Twee daarvan wijdde LabVlieland aan het thema waarvoor het bestaat: de bouw van een klimaatneutrale wereld. Enerzijds werd dit gedaan met een terugblik op alle jaren van duurzame en innovatieve projecten op het festival, en anderzijds met een lijst aan handvaten om thuis al verandering teweeg te brengen. Het zal je verbazen (maar hopelijk niet) dat een hoop dingen vandaag al circulair, groen of simpelweg minder kunnen. Het kan, dus laten we gaan.

In de strijd voor een ideale wereld waarin transport volledig duurzaam verloopt, kunnen onderweg al een hoop punten worden gescoord. Het liefst met volledige indamming van CO2-uitstoot, maar zolang dat nog niet gaat helpt reduceren ook al een boel. Met fuel replacement wordt al jaren bijgedragen aan een verminderde schadelijke uitstoot - van bijvoorbeeld de reis van en naar Vlieland met Into The Great Wide Open. Al lijkt al het transport in de wereld van vandaag op een lage pit te staan, woedt de strijd voor duurzame verplaatsingen gerust (of misschien wel des te meer) verder. Een inkijk in de duurzame transportrevolutie van Lab Vlieland.

Met de composteermachine achter het restaurant van De Bolder wordt op Kampeerterrein Stortemelk afval verwerkt tot hoogwaardige compost. Zwart Goud, noemt Lab Vlieland het liever, en dit goedje blijkt zeer gewild bij de groei van de planten uit de Uitleentuintjes. De kruiden, bloemen en bladeren die dit goud voort heeft gebracht zijn deze zomer naar hartelust geplukt en geproefd. Zo werd elk campingmaal flink opgedirkt. Into The Great Wide Open verzamelde de logboeken die bij de Uitleentuintjes zaten, en kreeg zo een mooie inkijk in de belevenissen van elk plantje deze zomer. 

Nu een fysiek Into The Great Wide Open ontbreekt wordt het festival goeddeels in andere vormen gegoten. Naast een uitzending en een tijdschrift is ook een doos vol producten in het leven geroepen, en in laatstgenoemde zit een vleug Lab Vlieland. In De Doos vind je een W.A.D. waterfles, een zakje zwart goud in samenwerking met kunstenaar PJ Roggeband, een zonne-energie voucher en een bijsluiter voor het maken van een heus wormenhotel. Zaken waarmee eenieder zijn leven thuis weer wat duurzamer kan maken.

Per 1 juli is er met de komst van De Uitleentuin op Kampeerterrein Stortemelk van alles te verbouwen, voor de tent nota bene. PJ Roggeband, basisschool De Jutter en Into The Great Wide Open hebben gewerkt aan een systeem waarbij kampeerders een draagbaar tuintje met allerlei kruiden tijdelijk in gebruik kunnen nemen. Het zwarte goud dat LabVlieland creëert aan de achterkant van de Bolder, waarbij afval van campinggasten wordt omgezet in compost, dient zo een mooi doel. Nu plukken kampeerders dus kruiden als meloensalie, zeevenkel, ijskruid en champagneblad. 

In 2025 circulair. Dat is het doel van een groot aantal festivals dat ze gezamenlijk hebben vastgelegd in de Green Deal Circular Festivals tijdens de ADE Green Conference in oktober 2019. In deze internationale overeenkomst is duurzaam gebruik van materialen en grondstoffen een cruciaal onderdeel. Ook evenementen buiten de Green Deal krijgen steeds meer te maken met regelgeving die toewerkt naar circulariteit. Maar hoe staan de festivals ervoor? Ons eigen Daan Stigter schreef voor AV-entertainment een stuk over de afvalverwerking, met een speciale rol voor de proeftuin hiervan tijdens Into The Great Wide Open 2019.